Tuesday the 25th of October in Swedish

Stockholm

Dialogues des carmélites
Kungliga Operan
Tisdag
(Opera)

 Image of Dialogues des carmélites

Regissören Johanna Garpe tar sig an Francis Poulencs opera från 1957 och ställer franska revolutionens paroller om frihet, jämlikhet och broderskap på sin spets. Var står vi i förhållande till de orden i Europa idag? Är jag beredd att försvara allas rätt till frihet även om jag inte står bakom dem det handlar om? Eller ens tycker om dem? Operan är baserad på verkliga händelser under franska revolutionen när 16 nunnor i ett kloster dömdes till döden eftersom de fortsatt utöva sin religion trots rådande förbud. I operan ställs andlighet mot materialism – och plötsligt måste man välja sida.

Hair
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Hair

Age of Aquarius, Let the Sunshine In, I Got Life…
Absolut odödliga är låtarna i den största rockmusikalen av dem alla, Hair. Om ett
gäng unga hippies i New York i slutet av 60-talet som gör fingret åt vuxenvärldens
normer och begränsningar. Revolt, fritt sex, droger och fred på jorden
– allt är möjligt …

The Merchant’s Contract
Dramaten
Tisdag
(Teater)

 Image of The Merchant's Contract

Köpmannens kontrakt är ett rasande utbrott om bankväsendets sanna natur i kapitalismens slutskede. Ett brutalt och poetiskt ordflöde om marknadsvärdena.

Tillsammans med scenkonstnärerna Bengt Gomér och Daniel Andersson (som Mellika även samarbetade med för den uppmärksammade installationen ”Arabiska mäns mobbade kroppar”) görs ljud och video till medaktörer i pjäsen. Nyskriven musik av Dror Feiler.

Mellika Melouani Melani har skapat en experimentell scenhändelse utifrån nobelpristagaren Elfriede Jelineks explosiva text som letar sig bortom förståndet, bakom huden och in i plånbokens känsligaste vrår.

Elfriede Jelinek, född 1946, är en österrikisk författare som belönades med Nobelpriset 2004. Ett val som var långt ifrån okontroversiellt, och ledde till att Knut Ahnlund valde att lämna Svenska Akademien. Jelinek är uppmärksammad såväl för sin bitande samhällskritik som för sitt mycket musikaliska språk.

Mission: Laughter
Boulevardteatern
Tisdag
(Show)

 Image of Mission: Laughter

De handplockades för en uppgift. “Skriv den roligaste och personligaste standupshowen som gjorts”.

Ordern gick till erfarna rävar och hungriga rookies. Dom valdes ut för att dom har “det”.

I oktober visas resultaten. 10 komiker. 10 shower. Helt nyskrivna och våldsamt kul.

Med bland annat: Zinat Pirzadeh, Al Pitcher, Isak Jansson, Martin Lagos, Yvonne Skattberg, Yvonne Jonsson, Janne Westerlund, Cecilia von Strokirch, Anders Celin, Messiah, Christopher Linnell, Lisa Lundin och Mattias Boström.

Jean Michel Jarre
Hovet
Tisdag
(Konsert)

 Image of Jean Michel Jarre

Se Jean Michel Jarres hälsning till fansen på YouTube nedan!
2009 påbörjades planerna på Jean Michel Jarres världsturné, vilken skulle ta honom till över hundra platser världen över under två år. Jarre har spelat inför slutsålda hus i Storbritannien, Norge, Finland, Holland och Polen och snart kommer han till Hovet.

Jean Michel Jarres första internationella erkännade kom med albumet “Oxygène” 1977 och banade väg för en extraordinär karriär. Som den musikaliska pionjär han är har Jarre hjälpt att forma den elektroniska musiken som konstform. Baserat på ljud snarare än noter har han sprängt gränserna för vad som ansetts vara musik. Med 80 miljoner album sålda till dags dato är Jarre en av vår tids största kompositörer och artister.

Jean Michel Jarre innehar Guinness-rekordet för den största konserten någonsin, med en publik på 3,5 miljoner som såg honom uppträda vid Moskvas 850-årsjubileum.

Ljust & Fräscht
Cirkus
Tisdag
(Show)

 Image of Ljust & Fräscht

För att möta publiktrycket efter den press- och publikrosade premiären 28 januari förlängs nu showen med en höstsäsong och flyttar till Cirkus på Djurgården.
Ljust & Fräscht – En show om det perfekta boendet av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert

Vi svenskar måste vara världens trendängsligaste folk. Vi vågar snart inte ens köpa en soffkudde utan att rådfråga en expert.
Om du på något sätt tvivlar på att vi har blivit inredningsextremister kan du lyssna av konversationerna på närmsta latteställe där du får höra begrepp som bostadskarriär, ikeaväder, hemmafixaren, spishäll, containerfynda, hemnetknarkande, bostadsannonsporr, obduktionssalsminimalism, parmiddagsknäckare, master bedroom – ord som inte existerade för tio år sedan.
I årets stora underhållningsshow ska Fredrik Lindström och Henrik Schyffert försöka besvara frågor som varför klädkammaren har bytt namn till walk in closet? Är köket vårt nya finrum? Kommer dagens trendiga fondtapet en gång vara lika hopplöst ute som bidé?

Det här och mycket annat får du svar på när Sveriges två mest framstående komiker för första gången står på scen tillsammans!

Freedom Of Beats
The Soap Bar
Tisdag
(Club)

 Image of Freedom Of Beats

Get out of the cold on Tuesday and get some warm beats at Soap Bar. 3 DJs just doing what we like to do. DJ Technical, 1210 Jazz & DJ Baby J will be on the turntables all night dropping. Our motto is:

“No Playlist, No Format, No Restrictions. Let the DJ just play.”

Göteborg

West Side Story
GöteborgsOperan
Tisdag
(Musikal)

 Image of West Side Story

Kanske är det tidlösheten i temat: en konflikt mellan människor med olika bakgrund, en skildring av den tonårstid då allt är lika mycket på lek som på blodigt allvar, en berättelse om den andlösa, uppslukande kärleken och dess spegelvända motsvarighet – det förtärande hatet. Kanske är det formen: de stora dansnumren som genialiskt driver handlingen framåt lika mycket som dialogen och sången. Kanske är det den raffinerade musiken: komponerad av Leonard Bernstein då han stod på toppen av sin karriär och var en av världens främste dirigenter, lika bevandrad i den klassiska musiken som intresserad av att tolka och uttrycka sin egen tid musikaliskt. West Side Story kallas av en uppsjö av olika anledningar ”världens bästa musikal” och har sedan urpremiären 1957 tolkats och omtolkats, översatts, setts och älskats av människor över hela världen. Löst baserad på Shakespeares Romeo och Julia är det en tragisk kärlekshistoria i storstadsmiljö med två rivaliserande ungdomsgäng i fokus.

Antigone
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Antigone

Den unga Antigone följer sin övertygelse och trotsar lagen, männen och makten. Hon vinner sin självständighet och folkets kärlek, men offrar sitt liv. Dramatik från teaterns vagga lyfts till brännande aktualitet.

Ett samarbete med Parapanda Theatre Lab, Tanzanias ledande teatergrupp. Med poesi, musik och storytelling framförs texten på både svenska och swahili av skådespelare från Parapanda och Göteborgs Stadsteater. För regi står Mgunga Mwa Mnyenyelwa från Parapanda tillsammans med Ronnie Hallgren, VD och Teaterchef på Göteborgs Stadsteater.

Parapanda Theatre Lab från Dar es Salaam i Tanzania är ett av landets ledande teatersällskap med målet att främja teatern i Tanzania. De utmärker sig från andra teaterutövare genom sin unika berättarteater, baserad på storytelling, poesi och musik. Förutom teater så håller gruppen på med ett stort socialt arbete och mycket barn- och ungdomsverksamhet och har under 10 år arbetat med kulturella och politiska frågor på ett innovativt sätt. Gruppen har turnerat mycket runt om i Tanzania, Kenya, Uganda, Zambia, Mozambique och Sydafrika.

Påklädaren
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Påklädaren

Tänk England 1942. Flyganfall och ransonering. En mindre landsortsteater förbereder kvällens föreställning, Shakespeares Kung Lear. Huvudrollsinnehavaren Sir John drabbas plötsligt av ett totalt sammanbrott. Påklädaren Norman sliter hårt för att mot alla odds ändå få honom att spela föreställningen… Kvällen blir för alla inblandade, på och bakom scenen, mycket dramatisk och oväntad.

Tänk sedan två av Sveriges mest folkkära skådespelare, Sven Wollter och Tomas von Brömssen, tillsammans igen för första gången sedan långfilmen Mannen från Mallorca under tidigt 80-tal.

Pjäsen skrevs på 80-talet av Ronald Harwood som själv arbetat som påklädare och byggt sin pjäs på egna minnen och erfarenheter. Hans kvicka och insiktsfulla porträtt av back-stage-livet på en teater har blivit en mycket hyllad och älskad pjäs.

Christians Playhouse
Nefertiti
Tisdag
(Konsert)

 Image of Christians Playhouse

Efter sommarens turné i mellanöstern med konserter på bland annat Yabous Jerusalem festival 2011 och Andareen -Ramallah, kommer den Svensk-Palestinska trion YallaBEN till Sverige. Musik med Arabiska, Afrikanska, Amerikanska och Svenska influenser inleder kvällen på Playhouse.

Playhouse is the house to play in!

David Bäck -p.
Ahmed Eid -b.
Christian Nilsson -tr.

Malmö

Sopraner
Malmö Operan
Tisdag
(Opera)

 Image of Sopraner

Med komik och dramatik utforskar vi kvinnorollerna i operan. Prinsessor, pigor, sångerskor, hålldamer, prostituerade, hemmafruar, lärarinnor och en och annan cirkusartist. I Sopraner skärskådar vi operans olika kvinnoroller: Vilka liv lever de? Vad står på spel? Vem är kär i vem? Varför offras så många sopraner, är mezzosopranerna verkligen lika beskedliga som de verkar och drabbas alla koloratursopraner av hysteri och galenskap? För att inte tala om döden! På operascenen går sopranerna ofta en våldsam död till mötes – några blir kokta i olja, andra kastas till lejonen. Manon Lescaut dör i öknen av vätskebrist, Tosca hoppar ut från Castel Sant Angelo och Aida blir levande begravd i en krypta tillsammans med sin älskare.

Sopraner är en kärleksförklaring till operakonsten, dess oförglömliga huvudrollsinnehavare och birollerna, vars liv bara är en kort flämtning innan de kastas utanför kulissen och glöms bort i ett enda andetag. Med sången i centrum bjuder vi på arior och duetter ur bl a Tosca, Otello, Barberaren i Sevilla, Tannhäuser, Rucklarens väg och Così fan tutte.

Sleep on the marble floor
Malmö Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Sleep on the marble floor

En tragikomisk enaktare om två döende män som delar rum på sjukhuset i Malmö. Den ene är en välbärgad advokat och den andre är en hemlös man som hittats i en park.

”Under sina sista år låg min vän bokförläggare Bengt Forsberg en hel del på sjukhus. Vid ett tillfälle delade han sjukrum med en hemlös man. De båda herrarna började prata och kom efter ett tag fram till att de hade en gemensam vän. Den hemlöse och jag hade varit klasskamrater på Realskolan i Malmö.

Jag, som hittills mest sålt mina bitar till farsens estrader, greps nu av en obetvinglig lust att förvandla Bengts historia till en pjäs. Det gick trögt, ända tills jag erinrade mig att uteliggaren frågat förläggaren om han någonsin sovit på marmorgolv. Det hade han förstås inte, men nu fick han veta att marmorgolv hör till de mest hatade underlagen bland människor som tvingas tillbringa sin dygnsvila i portar och trappuppgångar.

När jag väl fått tag i titeln, Sova på marmorgolv, gick skrivandet av sig själv. Det blev en liten tragikomisk enaktare om två döende män. Bengt förvandlades till en välbärgad advokat med cancer i sista stadiet och döden lurande bak hörnet. Den hemlöse hade hittats i en park och förts till akuten med svårartad lunginflammation.

Att pjäsen utspelar sig på sjukhus gav mig associationer till Hjalmar Gullbergs dikt Till en näktergal i Malmö. Utan att det har ett smack med bokförläggare Forsberg eller min gamle vingbrutne klasskamrat att göra lät jag andra hälften av pjäsen bli nåt slags drömspel där advokaten förvandlas till skalden Gullberg, den hemlöse till överläkaren på avdelningen och sjuksköterskan till skaldens trolovade, grevinnan Greta Thott.

Var får man allt ifrån…?”

Les Misérable
Malmö Operan
Tisdag
(Teater)

 Image of Les Misérable

Les Misérables är en av vår tids populäraste musikaler och har gång på gång förfört sin publik genom att med underbar musik berätta en historia om livskraft och kärlek i en hård och kall tid. Berättelsen bygger på Victor Hugos roman om några fattiga människors öden i Frankrike under decennierna efter revolutionen, ett brutalt och orättvist samhälle för dem som lever i dess bottenskikt. Musikalen följer Jean Valjeans med- och motgångar, han hjälper människor som fallit offer för fattigdom och för samhällets maktfullkomliga kränkningar.

Historien börjar 1815 då Jean Valjean friges och slutar när han dör, arton år senare. Rollen som Jean Valjean spelas av Dan Ekborg. Fred Johanson gör Javert, polischefen som hela sitt liv jagar den försvunna straffången Jean Valjean. Det samvetslösa värdshusparet makarna Thénardier gestaltas av Marianne Mörck/Evamaria Björk och Peter Harryson. Fantine, fabriksarbeterskan som blir utstött när hennes kamrater får veta att hon har en dotter, Cosette. Jean Valjean lovar den döende Fantine att ta hand om Cosette som bor hos paret Thénardier som utnyttjar henne som piga medan deras dotter Éponine skäms bort. Musikalartisterna Karolin Funke och Annika Edstam delar på rollen som Fantine, Emmi Christensson och Mathilda Ahnell delar på rollen som Cosette och Ida Högberg sjunger rollen Éponine.

Kung Oidipus
Malmö Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Kung Oidipus

I Thebe härjar pesten. Det är gudarnas straff för att den gamle kungens mördare går fri. Mördaren finns i staden och för att rädda sitt folk måste Kung Oidipus hitta honom. Jakten på mördaren leder honom till oväntade insikter och dramatiska avslöjanden.

Det här är berättelsen om att vi inte kan fly från oss själva hur långt bort vi än reser. Livslögnen och självförnekandet sätts under lupp i ett psykologiskt drama och dansteaterföreställning signerad Kajsa Giertz.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

The National Day Of Kazakhstan
Hours: 00:00 – 00:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Joanna Rytel
Hours: 10:00 – 21:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
MARCEL DUCHAMP & ULF LINDE
Hours: 10:00 – 18:00
Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
Peter Bauhuis
Hours: 11:00 – 18:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Klara Soup Theatre
Hours: 12:00 – 14:00
Magritte & Foucault
Hours: 17:00 – 20:00
To play with fire
Hours: 18:00 – 19:05
The Merchant’s Contract
Hours: 18:00 – 20:00
Mission: Laughter
Hours: 18:00 – 22:00
Rena Rama Arabiskan
Hours: 18:00 – 20:00
The Half done sky
Hours: 18:00 – 20:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Älvsborgsbron
Hours: 19:00 – 21:00
The night is today’s mother
Hours: 19:00 – 21:00
Dialogues des carmélites
Hours: 19:00 – 21:00
Fight Club
Hours: 19:00 – 01:00
The death of a Salesman
Hours: 19:00 – 21:40
Hair
Hours: 19:00 – 21:40
Tango Mundial
Hours: 19:30 – 22:00
Fall Concert
Hours: 19:30 – 22:00
Jean Michel Jarre
Hours: 19:30 – 21:00
Orquesta Típica Fernández Fierro
Hours: 19:30 – 21:00
Ljust & Fräscht
Hours: 20:00 – 22:00
Glesnes/Ytreberg Quartet feat. Asbjørn Ruud (NO)
Hours: 20:30 – 23:30
Yuck
Hours: 21:00 – 23:00
Freedom Of Beats
Hours: 23:00 – 05:00

Göteborg

The National Day Of Kazakhstan
Hours: 00:00 – 00:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
I NYTT LJUS
Hours: 11:00 – 18:00
Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 18:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 18:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 18:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 18:00
Pandemonium: Art in a Time of “Creativity Fever”
Hours: 12:00 – 17:00
Björn Olsson
Hours: 12:00 – 16:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
75 years with Bruno Mathsson
Hours: 12:00 – 17:00
Daniel Rybakken
Hours: 12:00 – 17:00
En galnings dagbok
Hours: 12:00 – 14:00
Processen
Hours: 13:00 – 15:00
whatever LOVE means
Hours: 13:30 – 16:00
Antigone
Hours: 19:00 – 20:40
Påklädaren
Hours: 19:00 – 21:00
Apathetic for beginners
Hours: 19:00 – 20:15
Christians Playhouse
Hours: 19:00 – 21:00
ROSAMUNDE
Hours: 19:00 – 20:00
West Side Story
Hours: 19:30 – 22:30
Bjurman
Hours: 20:00 – 22:00

Malmö

The National Day Of Kazakhstan
Hours: 00:00 – 00:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Veli Granö
Hours: 10:00 – 16:00
Rita Lundqvist
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
Sigurdur Gudmundsson
Hours: 11:00 – 18:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
Carina Nordborg
Hours: 12:00 – 18:00
Les Misérable
Hours: 19:00 – 22:00
Sleep on the marble floor
Hours: 19:00 – 21:00
Kung Oidipus
Hours: 19:00 – 21:00
Sopraner
Hours: 19:00 – 20:45
Posing Project B, The Art Of Seduction
Hours: 19:30 – 21:30
DOC LOUNGE – Rent Boys
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

The National Day Of Kazakhstan
Hours: 00:00 – 00:00
Oslo Operafestival
Hours: 00:00 – 00:00
… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Crafts 2011
Hours: 11:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 11:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 11:00 – 17:00
ART IN THE AUDITORIUM 3
Hours: 11:00 – 17:00
Kirstine Roepstorff. Amorphousness Wunderkammer
Hours: 11:00 – 17:00
PER INGE BJØRLO
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 12:00 – 17:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
PJ HARVEY
Hours: 19:00 – 22:00
Peter Grimes
Hours: 19:00 – 22:00
TEACHERS FOR LIFE
Hours: 19:30 – 21:30
Fundamentalists
Hours: 19:30 – 21:00
Minus 2
Hours: 19:30 – 21:30
Larkin Poe (tidl. The Lovell Sisters) & Paul Hansen (Cortina)
Hours: 20:00 – 22:00
THE STRAITS
Hours: 20:00 – 22:00
SPARROW & THE WORKSHOP
Hours: 20:00 – 22:00
ØIVIND BLUNCK SIMPLY
Hours: 20:00 – 22:00
Abrahams Children
Hours: 20:00 – 22:00
Dj F.M.C. (SoundsGood)
Hours: 20:30 – 00:30
Rikke Norman
Hours: 21:00 – 23:00
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
MiniKlubb: de la Penha (PT) & guests
Hours: 22:00 – 01:00

Köpenhamn

Wundergrund
Hours: 00:00 – 00:00
The National Day Of Kazakhstan
Hours: 00:00 – 00:00
Mix Copenhagen
Hours: 00:00 – 00:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
KLEE & COBRA
Hours: 11:00 – 18:00
Annie
Hours: 19:30 – 22:10
Così fan Tutte
Hours: 19:30 – 22:30
Anna Karenina
Hours: 20:00 – 22:00
The good man from Sezuan
Hours: 20:00 – 22:00
Ground Girls
Hours: 20:00 – 21:40
Stand-up @ Comedy ZOO
Hours: 20:00 – 23:00
Within Temptation
Hours: 20:00 – 22:00
The Predatory
Hours: 20:00 – 22:00
Lisa Ekdahl (SE)
Hours: 20:00 – 22:00
Emma Acs & The Inbred Family
Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s