Sunday the 23rd of October in Swedish

Stockholm

 

 

 

Stockholm Open
Kungliga Tennishallen
Söndag
(Sport)

 Image of Stockholm Open

över 40 år har If Stockholm Open varit ett årligt återkommande evenemang för alla tennisintresserade. I slutet på 60-talet fick den gamle tennislegendaren Sven Davidson idén till att samla den internationella tenniseliten i Stockholm. Tillsammans med de övriga grundarna Hans-Åke Sturén, Börje Fornstedt, Göran Tholerus och Börje Lundin presenterade han den första upplagan av If Stockholm Open 1969. Segrade gjorde jugoslaven Nicola Pilic.

Sedan dess har tävlingen spelats varje år i Kungl. Tennishallen, med undantag för några år i Globen.

 

Grigory Sokolov
Konserthuset
Söndag
(Klassiskt)

 Image of Grigory Sokolov

Liksom den gångna säsongen bjuds det även under 2011–12 på en särskild pianistserie. Först ut även denna gång är den mästerlige Grigory Sokolov, som varje oktober sedan flera år gästar oss och som alltid drar fulla hus av trogna fans. Senare under säsongen kommer man i pianistserien att kunna höra Stephen Hough, Angela Hewitt och Roland Pöntinen.

 

Madame Butterfly
Folkoperan
Söndag
(Opera)

 Image of Madame Butterfly

Hösten 2011 ger Folkoperan operan Madame Butterfly av Puccini i regi av Katharina Thoma från Tyskland. Tillsammans med scenografen och kostymören Julia Müer och ljusdesigner Olaf Winter har hon skapat ett scenrum för Madame Butterfly i en modern japansk miljö.

Handlingen utspelar sig i modern japansk miljö i mötet mellan traditioner och drömmar om framtiden. Ett bröllop arrangeras mellan den amerikanske marinlöjtnanten Pinkerton och den unga kvinnan Butterfly. Butterfly längtar efter ett annat liv i en annan kultur. Men det blir inte som hon tänkt sig.

 

Romeo & Juliet
Göta Lejon
Söndag
(Teater)

 Image of Romeo & Juliet

Musikalen Romeo & Julia – välkända hits, oförglömlig kärlek

På nyårsafton 2010 hade en helt ny musikal premiär på Göta Lejon. Musikalen Romeo & Julia är baserad på Shakespeares klassiska pjäs men med ny modern dialog och med musik som alla känner igen. Flera av tidernas största hits inom pop, rock och hiphop har fått nya spännande arrangemang.

På scenen ser vi Måns Zelmerlöw som Romeo och nya stjärnskottet Lisette Pagler som Julia. Lisette stod kvar som ensam vinnare bland över tusen sökande i SVTs Jakten på Julia. Deras förtrogne fader Laurence spelas av Loa Falkman. Mercutio spelas av Anton Lundqvist och som Amman ser vi Marianne Mörck. För regin står Morgan Alling och Calle Norlén har översatt. Jennie Widegren och Fredrik Rydman från Bounce koreograferar och Kristofer Nergårdh från Let’s Dance och Allsång på Skansen är musikaliskt ansvarig. Den fantastiska scenografin och kostymerna är gjorda av Lehna Edwall och tillsammans med Sara Klänges fantastifulla mask- och perukdesign skapar de en visuell fest för ögat.

Musik från bl a
Jackson 5
Metallica
Beach Boys
Kiss
Christina Aguilera
MC Hammer
Genesis
Spandau Ballet

Manus bearbetat från W. Shakespeares original: Ulfur Eldjarn
Översättning, bearbetning och sångtexter: Calle Norlén
Regi & bearbetning: Morgan Alling
Koreografi & bearbetning: Fredrik ”Benke” Rydman
Koreografi & bearbetning: Jennie Widegren
Musikaliskt ansvarig/musikarrangör: Kristofer Nergårdh
Scenografi & kostymdesign: Lehna Edwall
Mask & perukdesign: Sara Klänge
Ljusdesign: Ulf Englund
Ljuddesign: Jacob Julin

 

Hair
Stockholms Stadsteater
Söndag
(Teater)

 Image of Hair

Age of Aquarius, Let the Sunshine In, I Got Life…
Absolut odödliga är låtarna i den största rockmusikalen av dem alla, Hair. Om ett
gäng unga hippies i New York i slutet av 60-talet som gör fingret åt vuxenvärldens
normer och begränsningar. Revolt, fritt sex, droger och fred på jorden
– allt är möjligt …

 

Bill Burr
China Teatern
Söndag
(Show)

 Image of Bill Burr

Vi är mycket glada över att få presentera en av de mest talangfulla och unika komiker som finns på vår planet, Bill Burr. Han är vad man brukar kalla “en frisk fläkt” inom komedi.

Han har uppträtt vid ett tidigare tillfälle i Sverige, på Stockholm Comedy Festival 2009 och föreställningen blev omedelbart en succé och efter två år är han nu äntligen tillbaka i Stockholm efter att ha spelat för utsålda hus i USA. Premiären för hans nya föreställning skedde under den veckolånga prestigefylda “Just For Laughts Festival” i Montreal Canada.

Bill Burr har medverkat i den populära TV-serien Chappelle´s Show och han har frekvent besökt TV-shower som Dave Letterman och Conan O´Brian.

För mer information besök gärna www.billburr.com

 

Dariush Eghbali & Faramarz Aslani
Annexet
Söndag
(Konsert)

 Image of Dariush Eghbali & Faramarz Aslani

De båda legendariska artisterna Dariush och Faramarz Aslani gör en världsturné tillsammans! De båda artisterna har i år släppt var sitt bästsäljande album. “Donyaye I Roozaye Man” har kallas av kritikerna ett av Dariushs bästa album. Och efter mycket väntan släpptes så även Faramarz Aslanis album “Khate Sevom” med en hel rad starka låtar.

 

Claire Martin
Fasching
Söndag
(Konsert)

 Image of Claire Martin

Claire Martin har under närmare 25 år förgyllt den brittiska jazzvärlden med sin närvaro. Hennes stil är modern och hon har en timing och frasering som är enormt fin. Claire Martin är en intelligent jazzsångerska som överraskar och förtrollar.

 

 

 

 

Göteborg

 

 

 

 

Bandit All Ages
Brewhouse
Söndag
(Konsert)

 Image of Bandit All Ages

När kvintetten Young Guns släppte sin debut-EP, “Mirrors”, i juli 2009 hade de, som sångaren Gustav Wood säger, ”ingenting, mer än vårt namn, och vetskapen om att vi gjort en EP som förtjänade att bli hörd.” Den blev hörd. I slutet av året hade bandet vunnit Rock Sound och Kerrangs! pris för “Bästa brittiska nykomling” och “Best New Band”.

2010 kom debutalbumet ”All Our Kings Are Dead”. Albumet lyfte bandet ytterligare en nivå och gick direkt in på #3 på både UK Rock- och Indie Album-listorna. Så efter att ha spelat på de stora festivalscenerna i sommar kommer de nu till Sverige i höst för två spelningar i våra två största städer.

Self Deception från Stockholm är aktuella med sitt andra album ”Over the Threshold” och börjar på riktigt skapa sig ett namn med sin briljanta rock av det tyngre slaget. Vi ser mycket fram emot detta och är säkra på att de sätter ribban högt inför avslutningen med Young Guns.

What Now från Sydafrika, numera bosatta i London, är även de på stor framfart. Brittiska Kerrang! beskriver deras musik som ”Great classy, polished pop-punk”. Och med band som NOFX, Blink 182 och Jimmy Eat World som förebilder är denna beskrivning ganska mitt i prick. Men What Now låter ändå egna, och framförallt väldigt bra.

Först (men inte minst) spelar franska hardcore-punk-bandet Vera Cruz som efter att spenderat 2011 på turné med Cancer Bats blir den sista spiken i denna fantastiska punk-rock-kista.

 

JENS LEKMAN
Nefertiti
Söndag
(Konsert)

 Image of JENS LEKMAN

“Jens Lekman, born and reared in Gothenburg, Sweden, is a songwriter, adventurer and retired bingo hall employee.” – Secretly Canadian.

Jens Lekman är från Hammarkullen men har verkat i exil i Australien ett bra tag. Hans pop behandlar krashade fester, svarttaxifärd efter en natt ute i Göteborg, och sköna, mörka iaktagelser om livet och kärleken. Lekman gör viktig musik. Så viktig man vill nämna hans namn i samma andetag som Arthur Russell, The Magnetic Fields och Modern Lovers.

 

Soweto Gospel Choir – African Grace 2011
Svenska Mässan
Söndag
(Konsert)

 Image of Soweto Gospel Choir - African Grace 2011

Världsmusik från Sydafrika. Gospel när den är som bäst. En musikupplevelse fylld med sprakande färger, afrikanska rytmer och en innerlighet som inte lämnar någon oberörd.

Genom vibrerande rytmer och berömd stämsång har Soweto Gospel Choir’s oefterhärmliga stil blivit ett världskänt fenomen. Sedan starten 2002 har kören uppträtt för utsålda hus runt om i världen och de har även delat scenen med superstjärnor som Bono, Celine Dion, Peter Gabriel, Josh Groban och Stevie Wonder. I samband med deras fjärde Grammy-nominering för senaste albumet ”African Grace” ger sig de 26 sångarna, dansarna och musikerna ut på turné för att leverera en perfekt blandning av traditionella och moderna sånger.

Soweto Gospel Choir är mästare på framförandet av sydafrikansk gospel. Körens medlemmar kommer från många olika bakgrunder, och därför sjunger kören på många olika språk, till exempel engelska, xhosa, zulu, och sotho.

År 2003 grundade kören en egen AIDS Barnhems stiftelse, Nkosi’s Haven Vukani, som har till uppgift att hjälpa familjer och organisationer i Sydafrika som erhåller lite eller inget statligt stöd i kampen mot fattigdom och sjukdom. Soweto Gospel Choir har till dags dato hjälpt dessa utblottade familjer och barn med över 1,5 miljoner dollar. 2011 års turné kommer även den att stödja Nkosi’s Haven Vukani men också World Vision.

Soweto Gospel Choir är hedrade över att ha ärkebiskop emeritus Desmond Tutu som sin beskyddare.

 

Leinonen/Franzén/Zappalà
GöteborgsOperan
Söndag
(Dans)

 Image of Leinonen/Franzén/Zappalà

Tre olika stilar men ändå en samklang när koreograferna och verken möter dansarna i GöteborgsOperans Balett. I säsongens första danspremiär möts två skandinaviska koreografer, en italiensk och tre kompositörer i en trippel full av rörelser, energi och nyskriven musik.

 

 

 

 

Malmö

 

 

 

 

Legally Blonde – The Musical
Nöjesteatern
Söndag
(Musikal)

 Image of Legally Blonde - The Musical

Blonde, The Musical, för första gången i Skandinavien på Nöjesteatern i Malmö.

Musikalen har gått för slutsålda hus på Broadway och på sitt andra år i London där biljetterna är släppta fram till oktober 2011.

Kreativa teamet för den svenska uppsättningen är
Regissör: Anders Albien
Koreograf Siân Playsted
Kostymör Marianne Lunderquist
Peruk&mask Anita Agerlo & Monica Hägerström
Producent Julius Malmström

Med andra ord – samma kreativa team som ligger bakom succén Monty Phytonmusikalen Spamalot.
Rollistan: En helproffsig svensk uppsättning. Audition äger rum innan jul. Rollistan publiceras vartefter anställningskontrakt är klara.

Musikalen bygger på filmen Legally Blonde:

Elle Woods är tjejen som har allt! En garderob att drömma om, en söt hund som är hennes vän i vått och torrt. Hon är ordförande för UCLA föreningen ”Delta Nu” och är därmed ledare för de populäraste tjejerna i skolan och för medlemmar över hela USA. När Elle spänt tror att pojkvännen Warner Huntington III skall fria så dumpar han henne istället. Han säger att han letar efter någon som är mer seriös… Efter veckors sörjande inser Elle vad hon ska göra. Hon ska komma in på Harvards juristlinje och vinna tillbaka Warner genom att visa att hon är tillräckligt seriös och intelligent för att klara studierna. Hennes första tid på Harvard är svår, men ganska snart inser hon att juridik kanske ändå är något för henne och att man inte alltid behöver gå den traditionella vägen för att nå rättvisa… Hon inser att det inte är helt fel att vara fåfäng och blond. Elle bevisar för alla att hon är Harwards ”Legally Blonde”.

 

Les Misérable
Malmö Operan
Söndag
(Teater)

 Image of Les Misérable

Les Misérables är en av vår tids populäraste musikaler och har gång på gång förfört sin publik genom att med underbar musik berätta en historia om livskraft och kärlek i en hård och kall tid. Berättelsen bygger på Victor Hugos roman om några fattiga människors öden i Frankrike under decennierna efter revolutionen, ett brutalt och orättvist samhälle för dem som lever i dess bottenskikt. Musikalen följer Jean Valjeans med- och motgångar, han hjälper människor som fallit offer för fattigdom och för samhällets maktfullkomliga kränkningar.

Historien börjar 1815 då Jean Valjean friges och slutar när han dör, arton år senare. Rollen som Jean Valjean spelas av Dan Ekborg. Fred Johanson gör Javert, polischefen som hela sitt liv jagar den försvunna straffången Jean Valjean. Det samvetslösa värdshusparet makarna Thénardier gestaltas av Marianne Mörck/Evamaria Björk och Peter Harryson. Fantine, fabriksarbeterskan som blir utstött när hennes kamrater får veta att hon har en dotter, Cosette. Jean Valjean lovar den döende Fantine att ta hand om Cosette som bor hos paret Thénardier som utnyttjar henne som piga medan deras dotter Éponine skäms bort. Musikalartisterna Karolin Funke och Annika Edstam delar på rollen som Fantine, Emmi Christensson och Mathilda Ahnell delar på rollen som Cosette och Ida Högberg sjunger rollen Éponine.

WorldMix2011 – deTemps Antan
Palladium
Söndag
(Konsert)

 Image of WorldMix2011 - Tango Nuevo

Gruppen från Quebec, Kanada, drabbar oss med traditionell och nyskriven musik från hemtrakterna. Det är explosiv glädje och allvar från bland annat fiol, dragspel, sång, munspel, bouzouki och feet tapping, låtar från förr och sånger från idag, doserat med okontrollerade skratt, djupt rotade kupletter och plötsliga improvisationer – detta är summan av De Temps Antan!

Sedan 2003 har Éric Beaudry, André Brunet och Pierre-Luc Dupuis på ett lysande sätt utforskat och utfört en traditionell repertoar från Quebecs musikaliska förflutna. Med en explosion av fiol, sång, dragspel, munspel, gitarr och bouzouki och med fötterna smattrandes rytmer har de tre virtuoserna blandat gränslös energi med den omisskännliga livsglädje som finns i traditionell musik från Quebec

De Temps Antan ger folk världen över en musikalisk upptäcktsresa av högsta dignitet och deras framträdanden är något man bär med sig länge. Deras namn, De Temps Antan, betyder bland annat “från en tid till en annan” vilket ju är precis vad de gjort med musiken, förflyttade den från förr till nu. ”För oss är det inte bara historien av musiken som vi vill berätta, utan vi försöker också leva i historien på scenen, för att verkligen nå ut till folk och att de ska förstå vad de hör och känner.” säger Pierre-Luc. Nu är det din tur att komma och spendera en kväll olik alla andra med De Temps Antan, för det enda som just nu saknas i den här magnifika musikaliska blandningen är Du!

 

Marching for Life
Malmö Arena
Söndag
(Konsert)

 Image of Marching for Life

Vi återupplever förra årets succé med Star Choir från Sydafrika och Triple & Touch med gäster. En härlig helkväll med musik och underhållning med artister från Sverige och södra Afrika. Förra årets succé kan inte beskrivas bättre än det Måns Zelmerlöw gjorde efter förra årets konsert:
“En av de mäktigaste känslor jag upplevt i hela mitt liv”

Aktuella artister är Star Choir – South Africa, Triple & Touch, Calaisa, The Moniker och Claes Malmberg. Fler artister meddelas senare.

Liksom förra året får artisterna uppbackning av en masskör med 600 elever från våra vänskolor i Malmö/Lund området – bara detta höjer den musikaliska upplevelsen till nya höjder!

 

 

 

 

Dagens Aktiviteter

 

 

 

 

Stockholm

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s