Tuesday the 18th of October in Swedish

Stockholm

Stockholm Open
Kungliga Tennishallen
Tisdag
(Sport)

 Image of Stockholm Open

över 40 år har If Stockholm Open varit ett årligt återkommande evenemang för alla tennisintresserade. I slutet på 60-talet fick den gamle tennislegendaren Sven Davidson idén till att samla den internationella tenniseliten i Stockholm. Tillsammans med de övriga grundarna Hans-Åke Sturén, Börje Fornstedt, Göran Tholerus och Börje Lundin presenterade han den första upplagan av If Stockholm Open 1969. Segrade gjorde jugoslaven Nicola Pilic.

Sedan dess har tävlingen spelats varje år i Kungl. Tennishallen, med undantag för några år i Globen.

Marriage of Figaro
Operan
Tisdag
(Opera)

 Image of Marriage of Figaro

Det är Figaros och Susannas bröllopsdag. Men det är inte bara brudparet som längtar. Greven verkar lika intresserad av Susanna som ointresserad av Grevinnan. Marcellina vill snärja Figaro. Och Cherubino älskar alla. Begäret lurar bakom varje dörr. Vem får vem när dagen är slut och hur undviker man att bli lämnad och försmådd?

När Mozart och Da Ponte skapade sin opera ur en förbjuden pjäs var det revolutionerande att betjänten Figaro skulle vinna konflikten med Greven. Ole Anders Tandbergs uppsättning handlar om begärets mekanismer. Vem begär jag och varför? På Mozartvis uttrycker musiken de elva rollernas innersta tankar i en uppsättning som är lika komisk som allvarlig.

Hair
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Hair

Age of Aquarius, Let the Sunshine In, I Got Life…
Absolut odödliga är låtarna i den största rockmusikalen av dem alla, Hair. Om ett
gäng unga hippies i New York i slutet av 60-talet som gör fingret åt vuxenvärldens
normer och begränsningar. Revolt, fritt sex, droger och fred på jorden
– allt är möjligt …

Thieves
Dramaten
Tisdag
(Teater)

 Image of Thieves

Finn vaknar en morgon och bestämmer sig för att aldrig mer gå upp ur sängen. Linda lever ensam, men köper mat för en hel låtsasfamilj. Erwin sitter uttråkad och rastlös på ålderdomshemmet. Varför hör han inget från sin son? Herr och Fru Schmitt hittar mystiska spår i trädgården och undrar om deras tillvaro är hotad. Provrörsbarnet Mira är gravid men kan hon skaffa barn när hon inte känner sin egen pappa?  Ira saknar plötsligt sin man som aldrig kom tillbaka efter en promenad. Gaby och Rainer tittar på lägenhet tillsammans, men kommer de verkligen att flytta ihop? Och Monika får vaga antydningar om befordran och satsar allt.  ??

Tjuvar är en humoristisk samtidstragedi om tolv personer vars öden på olika vis korsas. Tolv personer som varken kan hantera sin ensamhet eller nära relationer, och som kanske lever mer i fantasin än i verkligheten. Pjäsen är både en smärtsam och rolig kritik av det moderna samhället, samtidigt som den ställer de eviga frågorna: vem är jag? Och vart är vi egentligen på väg?

– Tjuvar skildrar rätt solkiga, ömtåliga människor, men på ett sätt som gör att man samtidigt kan skratta. Dea Loher skriver pjäser med ett mångtydigt språk och en annorlunda, modern form. Jag tänker att det ska bli en vacker, ful, sorglig och absurt rolig föreställning. Och det är tolv riktigt bra roller i pjäsen för en stor skådespelarensemble, berättar regissören Jenny Andreasson.

Dea Loher är född 1964 och är en av Tysklands största samtida dramatiker. Hon ställer frågor om ensamhet och gemenskap, individ mot kollektiv och hur vårt moderna samhälle påverkar oss. Tjuvar gjorde succé vid premiären på Deutsches theater i Berlin 2010.

Mission: Laughter
Boulevardteatern
Tisdag
(Show)

 Image of Mission: Laughter

De handplockades för en uppgift. “Skriv den roligaste och personligaste standupshowen som gjorts”.

Ordern gick till erfarna rävar och hungriga rookies. Dom valdes ut för att dom har “det”.

I oktober visas resultaten. 10 komiker. 10 shower. Helt nyskrivna och våldsamt kul.

Med bland annat: Zinat Pirzadeh, Al Pitcher, Isak Jansson, Martin Lagos, Yvonne Skattberg, Yvonne Jonsson, Janne Westerlund, Cecilia von Strokirch, Anders Celin, Messiah, Christopher Linnell, Lisa Lundin och Mattias Boström.

Ljust & Fräscht
Cirkus
Tisdag
(Show)

 Image of Ljust & Fräscht

För att möta publiktrycket efter den press- och publikrosade premiären 28 januari förlängs nu showen med en höstsäsong och flyttar till Cirkus på Djurgården.
Ljust & Fräscht – En show om det perfekta boendet av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert

Vi svenskar måste vara världens trendängsligaste folk. Vi vågar snart inte ens köpa en soffkudde utan att rådfråga en expert.
Om du på något sätt tvivlar på att vi har blivit inredningsextremister kan du lyssna av konversationerna på närmsta latteställe där du får höra begrepp som bostadskarriär, ikeaväder, hemmafixaren, spishäll, containerfynda, hemnetknarkande, bostadsannonsporr, obduktionssalsminimalism, parmiddagsknäckare, master bedroom – ord som inte existerade för tio år sedan.
I årets stora underhållningsshow ska Fredrik Lindström och Henrik Schyffert försöka besvara frågor som varför klädkammaren har bytt namn till walk in closet? Är köket vårt nya finrum? Kommer dagens trendiga fondtapet en gång vara lika hopplöst ute som bidé?

Det här och mycket annat får du svar på när Sveriges två mest framstående komiker för första gången står på scen tillsammans!

Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions feat. Bugge Wesseltoft
Fasching
Tisdag
(Konsert)

 Image of Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions feat. Bugge Wesseltoft

Ilhan var född och uppväxt i Sverige men har sedan lån tid tillbaka varit bosatt i New York där han grundade Nublu, en nattklubb och skivbolag. Med turkiskt påbrå har banden till Istanbul och turkiet varit stark varför idén om Istanbul Sessions föddes. Konceptet är en kombination av Illhans New York/Nublu-sound med den unga generationen turkiska musiker.

Istanbul Sessions blandar turkiska harmonier med klubbiga beats och jazzimprovisationer vilket gör deras liveframträdanden till en resa genom olika sinnesstämningar och skapar en näst intill hypnotisk atmosfär. Och allt är spelat live!

Göteborg

Uppgifterna
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Uppgifterna

Styrd av slump och infall har koreografen Gunilla Heilborn delat ut uppgifter till skådespelarna att utföra: “Dansa så fort du kan i fem minuter”, “spela in ett telefonsamtal till en myndighet” eller “dö snyggast!”. Endast 16 föreställningar i en frimodig förening av dans, teater och performance!
Gunilla Heilborns unika sätt att kombinera text, rörelse, video och bild, har gett henne plats som en av Sveriges mest framstående scen- och filmkonstnärer. 2007 belönades hon med en Guldbagge för kortfilmen Hur man gör. I Göteborg var hon senast aktuell med succéföreställningen Alaska på Göteborgsoperan.

Skänk mig snarast sonsöner
Göteborgs Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Skänk mig snarast sonsöner

Fortplantnings uppdraget måste uppfyllas! En mor är fast besluten att skapa äktenskapliga förutsättningar för sin homosexuelle son att avla henne sonsöner. Sonen står stadigt på principfasta fötter och vägrar äktenskap trots att modern gett honom stärkande injektioner av manlighet och gjort sitt yttersta för att böja honom rätt mot uniformsklänningens pressveck… En burlesk och brutal färgsprakande cocktail där allt, precis allt kan hända!

För regi står Richard Turpin, en av grundarna av Teater Tribunalen i Stockholm. Richard Turpin var senast aktuell som skådespelare och dramatiker i Jan Schaman – Färdigflabbat! på Teater Tribunalen. Han har tidigare varit på Göteborgs Stadsteater, då som skådespelare i Tjechovs Måsen.

Pjäsen är skriven av den tyske dramatikern Thomas Jonigk och har översatts av Magnus Lindman. Thomas Jonigk är sedan 2007 husförfattare och dramaturg på Düsseldorfer Schauspielhaus. Skänk mig snarast sonsöner hade sin urpremiär 1994 på Schauspiel Bonn i Tyskland.

Vanessas Playhouse
Nefertiti
Tisdag
(Konsert)

 Image of Vanessas Playhouse

I kväll bjuder bandet på kompositioner av självaste Kjell Jansson, kompletterat utav klassiker valda utav bandet. Vi förutspår ett energiskt möte mellan Jansson och gänget. I samma anda vill vi sedan välkomna upp er i publiken att lira med oss eller andra players som droppar förbi. Varmt välkomna!

Playhouse is the house to play in!

David Ståhl -g.
Kjell Jansson -b.
Fredrik Hamrå -tr.
Vanessa Liftig -s

Mareld
Lorensbergsteatern
Tisdag
(Show)

 Image of Mareld

För andra året samlas unga danstalanger från Norge, Sverige och England i en och samma föreställning. Den 18 oktober kommer unga dansare att lysa på scenen i föreställningen Mareld.
Det är den kommunala grundskolan Svenska Balettskolan i Backa som har tagit initiativ till detta möte mellan fyra skolor för professionell dansutbildning på grundskole- och gymnasienivå. Det Kongelige Teaters Balletskole, Ballettskolen på den Norske Opera, Kunsthøgskolen i Oslo – och Svenska Balletskolan samt Tring Park School for the performing Arts, London.
– Vi vet att framtidens dansstjärnor finns på våra skolor och vi vill visa hur fantastiska dessa unga dansare är inom den klassiska och noderna dansen, säger Olof Stigert rektor på Svenska Balettskolan och initiativtagare till samarbetet.

Malmö

Sopraner
Malmö Operan
Tisdag
(Opera)

 Image of Sopraner

Med komik och dramatik utforskar vi kvinnorollerna i operan. Prinsessor, pigor, sångerskor, hålldamer, prostituerade, hemmafruar, lärarinnor och en och annan cirkusartist. I Sopraner skärskådar vi operans olika kvinnoroller: Vilka liv lever de? Vad står på spel? Vem är kär i vem? Varför offras så många sopraner, är mezzosopranerna verkligen lika beskedliga som de verkar och drabbas alla koloratursopraner av hysteri och galenskap? För att inte tala om döden! På operascenen går sopranerna ofta en våldsam död till mötes – några blir kokta i olja, andra kastas till lejonen. Manon Lescaut dör i öknen av vätskebrist, Tosca hoppar ut från Castel Sant Angelo och Aida blir levande begravd i en krypta tillsammans med sin älskare.

Sopraner är en kärleksförklaring till operakonsten, dess oförglömliga huvudrollsinnehavare och birollerna, vars liv bara är en kort flämtning innan de kastas utanför kulissen och glöms bort i ett enda andetag. Med sången i centrum bjuder vi på arior och duetter ur bl a Tosca, Otello, Barberaren i Sevilla, Tannhäuser, Rucklarens väg och Così fan tutte.

Im are dreamers labyrinth
Malmö Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Im are dreamers labyrinth

Under den sovjetiska ockupationen av Afghanistan blir studenten Farhad arresterad och torterad. Han räddas svårt skadad av en ung änka. Tillsammans och mot alla odds, släpar de sig igenom en labyrint av drömmar och mardrömmar. Till slut står Farhad inför det svåra beslutet om han ska våga livet och stanna, eller kapitulera och fly sitt hemland.

Jag är drømmarnas labyrint är en berättelse om terror, rädsla och kulturell identitet. Genom återblickar berättas historien av en äldre man som lever i exil i Paris.

Med musiker, dansare och skådespelare från Sverige, Danmark och Mellanöstern är det här en interkulturell musikföreställning. Den baseras på en roman av exilförfattaren Atiq Rahimi. Han är i dag internationellt erkänd för sina dokumentärfilmer och romaner och har tilldelats flera priser för sitt arbete både i Norden och runtom i världen.

The pain
Malmö Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of The pain

Våren 1945. Paris befrias. Marguerite väntar på livstecken från sin man, som sitter i tyskt koncentrationsläger. För dem som väntar är kriget inte över.

Upplev Ulla Henningsen i en gripande, självbiografisk kvinnoskildring skriven av den kontroversiella författaren Marguerite Duras, känd för bl a Hiroshima min älskade och Älskaren.

Dramatisering: Lucas Svensson
Regi: Madeleine Røn Juul
Scenografi och ljus: Kisser Rosenquist

Georg Riedel, Sarah Riedel & Nicolai Dunger interpret Cornelis – and celebrate Jan Johansson
Victoriateatern
Tisdag
(Konsert)

 Image of Georg Riedel, Sarah Riedel & Nicolai Dunger interpret Cornelis - and celebrate Jan Johansso

Georg Riedel har gjort nya tonsättningar till tidigare osjungna Cornelis-texter och han framför dem tillsammans med sin dotter Sarah Riedel och Nicolai Dunger på ett album som släpps den 12 oktober, Cornelis vs Riedel.

Georg Riedel har tonsatt Cornelis Vreeswijk förut. Cornelis klassiska och grammisvinnande Poem, ballader och lite blues från 1970 öppnar med Riedels melodi Rosenblad, rosenblad. Visan skrevs till ett program i Stockholm parkteaters regi sommaren 1966 som gick under namnet Balladen om ett Rosenblad där Georg Riedel tonsatt den och ytterligare två Cornelis-texter.

Nu presenterar Georg Riedel fjorton nya tonsättningar till ett i princip osjunget material hämtat ur Enskilda sånger, (Skrifter II, Ordfront) som med redaktören Jan-Erik Volds ord ”samlar alla Vreeswijks sångtexter som inte ingår i de centrala LP-skivorna…”

Under namnet Cornelis vs Riedel hör vi nu detta unika material framföras av Sarah Riedel och Nicolai Dunger; ett exklusivt möte mellan två sångare som lyfter fram Cornelis texter med en lätthet och sinnlighet som ger orden en ny och angelägen lyster. Med på finns tonsättaren själv och ett band bestående av några av Sveriges mest framstående jazzmusiker: pianisten Jonas Östholm, Emil Strandberg – trumpet, Fredrik Ljungkvist – tenorsaxofon/klarinetter och Per-Åke Holmlander – tuba.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
Magritte & Foucault
Hours: 10:00 – 18:00
Joanna Rytel
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Stockholm Open
Hours: 10:00 – 20:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
MARCEL DUCHAMP & ULF LINDE
Hours: 10:00 – 18:00
Turner, Monet & Twombly
Hours: 10:00 – 18:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
Peter Bauhuis
Hours: 11:00 – 18:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Peredvizjniki
Hours: 11:00 – 17:00
Klara Soup Theatre
Hours: 12:00 – 14:00
Mission: Laughter
Hours: 18:00 – 22:00
The Half done sky
Hours: 18:00 – 21:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Back to the 80s
Hours: 18:30 – 22:30
Gertrude Stein
Hours: 19:00 – 21:20
Thieves
Hours: 19:00 – 21:00
Hair
Hours: 19:00 – 21:40
Älvsborgsbron
Hours: 19:00 – 21:00
Modren
Hours: 19:00 – 21:00
Marriage of Figaro
Hours: 19:00 – 21:00
Ljust & Fräscht
Hours: 20:00 – 22:00
Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions feat. Bugge Wesseltoft
Hours: 20:00 – 22:00
Amanda Sedgwick Quartet & Dwayne Clemons (US)
Hours: 20:30 – 06:10
Freedom Of Beats
Hours: 23:00 – 03:00

Göteborg

Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Vilhelm Hammershøi
Hours: 11:00 – 18:00
I NYTT LJUS
Hours: 11:00 – 18:00
Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 19:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 18:00
FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA
Hours: 11:00 – 18:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
Pandemonium: Art in a Time of “Creativity Fever”
Hours: 12:00 – 17:00
75 years with Bruno Mathsson
Hours: 12:00 – 17:00
Daniel Rybakken
Hours: 12:00 – 17:00
Yes, of course it hurts
Hours: 12:00 – 14:00
whatever LOVE means
Hours: 13:30 – 15:30
Uppgifterna
Hours: 19:00 – 21:00
Apathetic for beginners
Hours: 19:00 – 20:15
Skänk mig snarast sonsöner
Hours: 19:00 – 21:00
Educating Rita
Hours: 19:00 – 21:00
Mareld
Hours: 19:00 – 21:00
Vanessas Playhouse
Hours: 19:00 – 21:00
The Paper Gods
Hours: 19:00 – 20:20
Leinonen/Franzén/Zappalà
Hours: 19:30 – 22:00
It’sTuesday
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Veli Granö
Hours: 10:00 – 16:00
Rita Lundqvist
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
Sigurdur Gudmundsson
Hours: 11:00 – 18:00
Scene Change
Hours: 11:00 – 18:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
Malmö Opera Orchestra 20 Years
Hours: 19:00 – 21:00
Sleep on the marble floor
Hours: 19:00 – 21:00
Im are dreamers labyrinth
Hours: 19:00 – 21:00
The pain
Hours: 19:00 – 21:00
Sopraner
Hours: 19:00 – 20:45
Georg Riedel, Sarah Riedel & Nicolai Dunger interpret Cornelis – and celebrate Jan Johansso
Hours: 19:30 – 21:30
DOC LOUNGE – El Bulli – Cooking in progress
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

CODA Oslo International Dance Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
… Giacometti, Hodler, Klee … Modern Masters from Switzerland
Hours: 10:00 – 18:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 11:00 – 17:00
The City & Blindern
Hours: 11:00 – 17:00
Crafts 2011
Hours: 11:00 – 17:00
Saskia HOLM KVIST – In TRANSLATION
Hours: 11:00 – 17:00
Wolf Rock
Hours: 18:00 – 20:00
The art to be tame
Hours: 19:00 – 21:00
Valerie and her Week of Wonders
Hours: 19:00 – 21:00
Babettes feast
Hours: 19:30 – 20:40
TEACHERS FOR LIFE
Hours: 19:30 – 21:30
STEVE EARLE & THE DUKES
Hours: 20:00 – 22:00
Abrahams Children
Hours: 20:00 – 22:00
THE BASEBALLS
Hours: 20:00 – 22:00
DJ JAZZ IT UP
Hours: 20:30 – 00:30
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
The Melvins
Hours: 21:00 – 23:00
Thinkerbell
Hours: 21:00 – 23:00
Charlotte & The Co-Stars
Hours: 22:00 – 00:00

Köpenhamn

Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
The Human Comedy
Hours: 10:00 – 17:00
LIVING: Frontiers of Architecture III-IV
Hours: 11:00 – 18:00
KLEE & COBRA
Hours: 11:00 – 18:00
HERKULES
Hours: 12:00 – 14:20
HERKULES
Hours: 15:00 – 17:20
Kassander loves money
Hours: 19:30 – 21:30
Annie
Hours: 19:30 – 22:10
The good man from Sezuan
Hours: 20:00 – 22:00
Stand-up @ Comedy ZOO
Hours: 20:00 – 00:00
Ground Girls
Hours: 20:00 – 21:40
GANGLIANS (US)
Hours: 20:00 – 22:00
Anna Karenina
Hours: 20:00 – 22:00
Vanir / Huldre
Hours: 20:00 – 22:00
dEUS
Hours: 21:00 – 23:00
Kassander loves money
Hours: 21:30 – 23:30

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s