Monday the 10th of October in Swedish

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Bergrummet
Måndag
(Utställning)

 Image of Inka- Gold Treasures

I september öppnar en ny utställning med världsunika fynd i Bergrummet. I INKA vänder vi blicken mot Sydamerika, till inkariket och dess föregångare. Genom spännande arkeologiska fynd av guld- och silver från Peru berättas historien om de gamla indiankulturernas unika relation till de ädla metallerna. Det är också berättelsen om jakten på El Dorado, det gyllene landet och spanjorernas erövring av inkariket.

Det tidigare hemliga Bergrummet och utställningsscenografin skapar en suggestiv miljö kring de omkring 300 föremålen inlånade från 15 peruanska museer. De ger ett bländande intryck av guldets symboliska kraft, men förmedlar också en känsla av inkas enorma rikedomar; guldskatter som senare kom att bli en av orsakena till kulturens undergång när de spanska conquistadorerna erövrade och koloniserade Sydamerika i jakten på El Dorado, det gyllene landet.

Inkariket var höjdpunkten på flera högt utvecklade civilisationer i Anderna, i västra Sydamerika under en period på ungefär 3500 år (ca 2000 f Kr – 1532 e Kr). Under inkas storhetstid, som endast varade i cirka 100 år (1400-1533), sträckte sig inkariket från västra Ecuador till Chile, från Andernas högplatåer till de ökenlika kustområdena vid Stilla havet. Innan dess hade fler än tio indiancivilisationer avlöst varandra i regionen. Utställningen innehåller föremål från flera av dessa kulturer. Gemensamt för dem alla var de starka banden till de ädla metallerna.

I en så komplex miljö med återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. För inka var guldet också tätt förbundet med solguden Inti och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen.

Det är 50 år sedan guldföremål från inka visades i Stockholm senast och här ges en sällsynt möjlighet att se en unik samling, bland annat några av de allra nyaste fynden. De vittnar om en rik kultur och om den tekniska skickligheten hos den tidens guldsmeder. Dessa indiankulturer utvecklade under tusentals år ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kontinenters kulturer. Utöver guld visas också ett urval objekt i textil och keramik, liksom mumier.

Sing Sing!
Södra Teatern
Måndag
(Show)

 Image of Sing Sing!

Möt en albatross, en varg, en människa och ett sexigt får! Följ med på en musikalisk, pulserande, galen och vågad bergochdalbana i Systrarna Lockwall och Malena Jönssons nya sing-out-comedy. Fyra artister möts i en bitsk och suggestiv föreställning med nyskrivna texter och låtar, med allt från rap till chanson.

“… det finns en het söt smak här i min mun
som driver hjärtat att slå en stund
den hungrar, törstar efter mer
och lusten till och med skrämmer dej
en gång en gång till…”

Systrarna Lockwall har tillsammans arbetat med musikteater sedan 1992. De har gjort hela tretton produktioner för den fria scenen. De senaste är “Anita Lindblom x 3, ”ME- Marilyn och Edith” och “Jag och min lillasyster Ulla Billquist” som alla har spelats för utsålda hus och fortfarande turnerar runt om i Sverige.
Malena Jönsson är en av upphovskvinnorna till kultbandet Tant Strul och Kajsa & Malena. Sedan 2007 ingår hon i Systrarna Lockwall & Malena Jönsson.

The British Pink Floyd Show
Tyrol
Måndag
(Show)

 Image of The British Pink Floyd Show

Den 10 oktober gästas Tyrol av The British Pink Floyd Show, en sammansättning hängivna musiker och konstnärer som har dedikerat sina liv åt att återskapa den musik och magi som Pink Floyd en gång skapade. Få band för idag originalbandets arv vidare med mer känsla och autenticitet.

LARS WINNERBÄCK
Cirkus
Måndag
(Konsert)

 Image of LARS WINNERBÄCK

Hösten 2009 släppte Lars Winnerbäck sitt senaste album Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen. Albumet följdes av en massiv turné i utsålda arenor i hela landet. Tillsammans med ett stort turnésällskap bestående av handplockade artister var sommarturnén 2010 en egen festival som ambulerade riket runt.
Lars Winnerbäck hade ännu en gång cementerat sin position som Sveriges inte bara största utan också mest älskade artist, med en relation till en hängiven fanbas de flesta andra artister bara kan drömma om.

För sådana anhängare vill man göra något speciellt. Bara för inbjudna fans gjorde Lars Winnerbäck nyligen en rad hemliga spelningar på mycket små spelställen. Scener så små hade han inte stått på sedan karriärens början. Det var helt enkelt på tiden att göra närmare, mindre spelningar. Det som var tänkt som en engångsföreteelse i all enkelhet växte snart till att vilja låta fler ta del av det som utspelade sig det här magiska kvällarna. På kort distans mellan tanke och handling presenteras nu en mycket speciell höstturné.

I kontrast till de stora produktioner och turnésällskap Lasse rest med på senaste åren kommer han att hösten 2011 möta sin publik i ett mindre format med bara sångerna mellan honom och publiken. I små intima lokaler (med Winnerbäckska mått mätt förstås) kommer texterna och det rena musikaliska uttrycket stå i fokus. Naket och direkt.

Göteborg

Thank God It´s MONDAY
Berså
Måndag
(Club)

 Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
Varje måndag året runt!

Tid: 22.00-03.00
Vart: Berså, Kungsportplatsen 1
Ålder: 20+
När: Året om
Arrangör: TGI Events

ANNA CALVI
Nefertiti
Måndag
(Konsert)

 Image of ANNA CALVI

Nick Cave bjöd med henne på sin Europaturné. Brian Eno kallar henne det bästa sen Patti Smith. BBC listar henne bland 2011 års stjärnor, bredvid bland annat James Blake. Brittiska sensationen Anna Calvi har många beundrare. Men så har hon också den coolaste rockrösten som hörts på år och dagar.

Hennes debutalbum som släpptes på Domino Recordings i slutet av januari tillhör ett av Storbritanniens allra mest hyllade i år. Producerat av Rob Ellis, känd som PJ Harveys ständige samarbetspartner sedan 20 år tillbaka. NME gav plattan nio av tio möjliga och beskrev den som “sumptuous, seductive and a bit scary, this velvety debut will stalk your dreams”.

På scen är hon en flamenco-drottning i stenhård tappning med Telecaster runt halsen. Ska du se en konsert i år, se Anna Calvi.

MARISSA NADLER
Henriksberg
Måndag
(Konsert)

 Image of MARISSA NADLER

Woody West presenterar:
Marissa Nadler
Henriksbergs Takterass

Malmö

Mode utan Midja
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

Veli Granö
Malmö Konstmuseum
Måndag
(Konst)

 Image of Veli Granö

Veli Granö (född 1960) är en av Finlands internationellt mest kända och uppskattade nutidskonstnärer som arbetar med fotografier, installationer och film. Han låter andra personer få ta plats i sitt konstnärskap, personer som går sina egna vägar och skapar alternativa verkligheter. Fyllda av mirakel, andlighet och vishet.
Utställningen pågår 24 september – 6 november 2011 i  konstgalleriet 3:e våningen

MAX RAABE & PALAST
Malmö Konserthus
Måndag
(Konsert)

 Image of MAX RAABE & PALAST

Max Raabe är så hipp, så cool och så tysk att det gör ont och det har aldrig varit mer sant än på hans nya mästerverk “Küssen Kann Man Nicht Alleine”, en titel som betyder ungefär “Man kan inte kyssas ensam”. Nu har sångaren och underhållaren från Berlin, som har förtrollat publiken som ledare för “Palast Orchester”, slutligen tagit steget ut på den internationella arenan – inte alldeles ensam, men definitivt på egen hand.

På “Küssen Kann Man Nicht Alleine” presenterar den 47-åriga Berlinaren, som är känd för sina oklanderliga frackklädda Fred-Astairelook, tolv utsökta moderna kärlekssånger som ligger någonstans mellan futuristisk pop och klassisk sångstil, mellan vintage och improvisation.

Max Raabe föddes i Lünen, Westfalen 1962. Han gick i tredje klass när han blev fascinerad av operor av Richard Wagner – Beethoven’s nionde symfoni nästan golvade honom. Senare utvidgades kärleken och omfattade nu även soundet till 1920-talets musik som spelades på radio i form av berömda gamla inspelningar av The Comedian Harmonists.
Vid tjugo års ålder lämnade han till slut Westfalen och det katolska stiftet Paderborn och flyttade till Berlin. Här tog han privata sånglektioner och för att finansiera sju års opera studier, vid berömda Berlin University of Arts, trimmade Max Raabe häckar, klippte folks gräsmattor, skurade mörka entréer och sjöng här och där. Hans ambition var att bli operasångare, men ödet hade andra planer. 1986 valde Max Raabe ett, till synes, inte särskilt lovande sätt att tjäna lite extra pengar. Han fick den fantastiska idén att framföra musik från 20-talet och tidiga 30-talet och det visade sig vara precis vad världen hade väntat på. Föga anade han då att med grundandet av Palast Orchester påbörjade han en karriär som skulle ta honom till Shanghai, Moskva, Tokyo och New York!

Max Raabe’s glada och samtidigt melankoliska sånger kan snart upplevas live då Max Raabe & Palast Orchester presenterar det nya albumet “You Can’t Kiss Alone “på en speciell turné. Showen innehåller också gamla goda klassiker från 20-talet och 30-talet som utgör den huvudsakliga repertoaren hos Max Raabe & Palast Orchester.

Deadman (US) LIVE
Babel
Måndag
(Konsert)

 Image of Deadman (US) LIVE

Det är inte ofta men det händer. Att man snubblar över musik som bara känns bara känns alldeles självklar. Som trots att den är helt ny direkt känns som en gammal och mycket god vän.

DeadmanDeadman från Austin, Texas gör just sådan musik. För inte så länge sedan var bandet helt okända för alla utom en stadigt växande publik på stamhaket Saxon Pub i södra Austin. Så spelade de in den ganska enkla och råa liveplattan »Live At The Saxon Pub« och ryktet började sprida sig. Hela vägen till Europa och Skandinavien.

Sommaren 2011 gjorde de sin första turné utanför Texas. Och publiken i Sverige och Norge blev fullständigt knockade. En så monumental succé att liveplattan till och med hamnade topp 10 på den officiella svenska försäljningslistan.

Nu är det äntligen dags för Deadmans första studioalbum »Take Up Your Mat And Walk«. Ett enormt övertygande album från ett band som gör musik som vi nästan inte trodde fanns längre. Ekot från The Band och Little Feat är uppenbart, men det handlar än då inte om nostalgi och bakåtsträvande. Deadman är här och nu. Deadman står på egna ben och visar som få andra prov på starkt låtskrivande, makalös sång och en oemotståndlig spelglädje.

“Det här var en konsert som jag sent eller aldrig ska glömma.” 5/5 av Håkan Pettersson i NA.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

The National Day Of Taiwan
Hours: 00:00 – 00:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Joanna Rytel
Hours: 10:00 – 21:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
Nick Brandt
Hours: 10:00 – 21:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Sing Sing!
Hours: 18:30 – 20:00
Impro@Boulevard
Hours: 19:00 – 21:00
LARS WINNERBÄCK
Hours: 19:30 – 22:00
The British Pink Floyd Show
Hours: 19:30 – 21:00
Stand Up at El Mundo 79
Hours: 20:00 – 22:00
LILLA SÄLLSKAPET LIVE
Hours: 20:30 – 00:00

Gothenburg

The National Day Of Taiwan
Hours: 00:00 – 00:00
ANNA CALVI
Hours: 19:00 – 21:00
MARISSA NADLER
Hours: 20:00 – 22:00
Thank God It’s MONDAY
Hours: 23:00 – 03:00

Malmoe

The National Day Of Taiwan
Hours: 00:00 – 00:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Veli Granö
Hours: 10:00 – 16:00
Rita Lundqvist
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
AMRIS
Hours: 12:00 – 14:00
MAX RAABE & PALAST
Hours: 19:30 – 21:30
Deadman (US) LIVE
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

Films from the South Festival
Hours: 00:00 – 00:00
CODA Oslo International Dance Festival
Hours: 00:00 – 00:00
The National Day Of Taiwan
Hours: 00:00 – 00:00
Oslo Horse Show
Hours: 08:30 – 21:00
Easter Island, Myths, and Popular Culture
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
The Lady from the Sea
Hours: 18:00 – 20:30
Babettes feast
Hours: 19:30 – 20:40
Larache
Hours: 19:30 – 21:00
DJ JAZZ IT UP
Hours: 20:30 – 00:30
Lise Hvoslef band
Hours: 21:00 – 23:00

Copenhagen

The National Day Of Taiwan
Hours: 00:00 – 00:00
Virtuose trin
Hours: 20:00 – 22:00
Seagull
Hours: 20:00 – 22:00
Ground Girls
Hours: 20:00 – 21:40
Peter A.G.
Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s