Monday the 26th of September in Swedish

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Bergrummet
Måndag
(Utställning)

 Image of Inka- Gold Treasures

I september öppnar en ny utställning med världsunika fynd i Bergrummet. I INKA vänder vi blicken mot Sydamerika, till inkariket och dess föregångare. Genom spännande arkeologiska fynd av guld- och silver från Peru berättas historien om de gamla indiankulturernas unika relation till de ädla metallerna. Det är också berättelsen om jakten på El Dorado, det gyllene landet och spanjorernas erövring av inkariket.

Det tidigare hemliga Bergrummet och utställningsscenografin skapar en suggestiv miljö kring de omkring 300 föremålen inlånade från 15 peruanska museer. De ger ett bländande intryck av guldets symboliska kraft, men förmedlar också en känsla av inkas enorma rikedomar; guldskatter som senare kom att bli en av orsakena till kulturens undergång när de spanska conquistadorerna erövrade och koloniserade Sydamerika i jakten på El Dorado, det gyllene landet.

Inkariket var höjdpunkten på flera högt utvecklade civilisationer i Anderna, i västra Sydamerika under en period på ungefär 3500 år (ca 2000 f Kr – 1532 e Kr). Under inkas storhetstid, som endast varade i cirka 100 år (1400-1533), sträckte sig inkariket från västra Ecuador till Chile, från Andernas högplatåer till de ökenlika kustområdena vid Stilla havet. Innan dess hade fler än tio indiancivilisationer avlöst varandra i regionen. Utställningen innehåller föremål från flera av dessa kulturer. Gemensamt för dem alla var de starka banden till de ädla metallerna.

I en så komplex miljö med återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. För inka var guldet också tätt förbundet med solguden Inti och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen.

Det är 50 år sedan guldföremål från inka visades i Stockholm senast och här ges en sällsynt möjlighet att se en unik samling, bland annat några av de allra nyaste fynden. De vittnar om en rik kultur och om den tekniska skickligheten hos den tidens guldsmeder. Dessa indiankulturer utvecklade under tusentals år ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kontinenters kulturer. Utöver guld visas också ett urval objekt i textil och keramik, liksom mumier.

Robert Mapplethorpe
Fotografiska Museét
Måndag
(Konst)

 Image of Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe (1946-1989) är av många ansedd som en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. I en omfattande retrospektiv utställning av hans konstnärskap kommer Fotografiska presentera Mapplethorpe för ytterligare generationer av betraktare och redan frälsta. Nära 200 verk visas, varav många aldrig tidigare gått att se i Sverige.

Robert Mapplethorpe har i sina verk hämtat mycket inspiration från antikens och renässansens statyer. Detta förankrade Mapplethorpe i sin egen tid och kultur: New Yorks gayvärld på 1980-talet. Resultatet är ett mycket finlemmat porträtterande, ofta föreställandes nakna muskulösa män, sköra orkidéer och liljor, samt celebriteter såsom Debbie Harry, Peter Gabriel och Grace Jones. Hans bilder är kända för att chockera betraktaren och kommer säkerligen chockera även nya generationer av betraktare. För ARTnews berättar Mapplethorpe i slutet av 1988 att han inte gillar ordet ”chockera”. Som konstnär letar han efter det oväntade – saker som han aldrig förut sett – och när det oväntade sker har han en skyldighet att fotografera det.

Robert Mapplethorpe börjar studera teckning, måleri och skulptur vid Pratt Institute i Brooklyn 1963. Han skaffar sig en polariodkamera 1970 för att ta bilder att ha med i kollage han då gör. Samma år flyttar han in i det mytomspunna Chelsea Hotel där han lever sida vid sida med många av vår tids stora artister och konstnärer, Patti Smith, Bob Dylan, Andy Warhol och Janis Joplin, för att bara nämna några.

I mitten av 1970-talet börjar Mapplethorpe fotografera med en mellanformatskamera av det svenska märket Hasselblad. Vänner och bekanta, såsom konstnärer, kompositörer och folk ur societeten, blir hans modeller. På 1980-talet finslipar han sin estetik och börjar fotografera nakna män och kvinnor inspirerad av statyer från antiken och renässansen.

Den 9 mars 1989 avlider Robert Mapplethorpe i sviterna av AIDS.

NINA HAGEN
Berns
Måndag
(Konsert)

 Image of NINA HAGEN

Tyska Nina Hagen har genom åren blivit något av en kultikon. Som sångerska har hon inte bara bemästrat rock och pop utan även opera, genrer som hon blandat vilt med fantastiskt spännande resultat.

Nina Hagen föddes i dåvarande Östtyskland 1955 och det var även där hon började sjunga och skådespela. När hennes styvfar utvisad till Västtyskland följde Nina och hennes mor med. Det var också där Nina gjorde karriär med punkrockbandet Nina Hagen Band och senare som soloartist. Under sin solokarriär har hon arbetat med storheter som Lene Lovich, Apocalyptica, Adamski och Dave Stewart.

Under sitt besök på Made-festivalen i Umeå utsågs Nina Hagen till officiell ambassadör för Umeå 2014 – Europas kulturhuvudstad 2014.

Sing Sing!
Södra Teatern
Måndag
(Show)

 Image of Sing Sing!

Möt en albatross, en varg, en människa och ett sexigt får! Följ med på en musikalisk, pulserande, galen och vågad bergochdalbana i Systrarna Lockwall och Malena Jönssons nya sing-out-comedy. Fyra artister möts i en bitsk och suggestiv föreställning med nyskrivna texter och låtar, med allt från rap till chanson.

“… det finns en het söt smak här i min mun
som driver hjärtat att slå en stund
den hungrar, törstar efter mer
och lusten till och med skrämmer dej
en gång en gång till…”

Systrarna Lockwall har tillsammans arbetat med musikteater sedan 1992. De har gjort hela tretton produktioner för den fria scenen. De senaste är “Anita Lindblom x 3, ”ME- Marilyn och Edith” och “Jag och min lillasyster Ulla Billquist” som alla har spelats för utsålda hus och fortfarande turnerar runt om i Sverige.
Malena Jönsson är en av upphovskvinnorna till kultbandet Tant Strul och Kajsa & Malena. Sedan 2007 ingår hon i Systrarna Lockwall & Malena Jönsson.

Stockholm Comedy Club – Stand-up on payroll Monday
Boulevardteatern
Måndag
(Show)

 Image of Stockholm Comedy Club - Stand-up on payroll Monday

Mest skratt för pengarna! Sveriges hetaste standup för bara en hundring. All kan hända och kommer att hända. Var inte den som fick höra om det först efter det hänt.

Varje måndag också BungyComedy. Klubben där vem som helst får testa på att uppträda på en standup-scen. Petra Mede började där. Björn Gustafsson, Soran Ismail, Kristoffer Appelquist och Messiah Hallberg likaså. Spännande och roligt.

Vi har inte längre gratis popcorn. Vår inköpsansvarige klarade inte av att ringa leverantören en gång i halvåret. Vi har alla nämligen otroligt mycket att göra med att skapa den bästa standup-upplevelsen i stan.

Skrattansvarig är härliga Klas Åkerblom, prisbelönt humorist och eldsjälen bakom BungyComedy. Komiker är Özz Nûjen, Jakob Öqvist och Janne Westerlund.

Göteborg

Thank God It´s MONDAY
Berså
Måndag
(Club)

 Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
Varje måndag året runt!

Tid: 22.00-03.00
Vart: Berså, Kungsportplatsen 1
Ålder: 20+
När: Året om
Arrangör: TGI Events

ISRAEL NASH GRIPKA
S/S Marieholm
Måndag
(Konsert)

 Image of ISRAEL NASH GRIPKA

RootsyLive presenterar:
Israel Nash Gripka
Support: High Kite Flyers
S/S Marieholm – Packhuskajen

Malmö

Mode utan Midja
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

CHINA TODAY ARTS WEEK 2011 – OPENING GALA
Malmö Konserthus
Måndag
(Gala)

 Image of CHINA TODAY ARTS WEEK 2011 - OPENING GALA

China Today Arts Week arrangeras årligen i olika länder världen över och i år har turen kommit till Sverige och Malmö. Öppningsgalan bjuder på akrobatik i världsklass, färgsprakande dansnummer och en traditionell kinesisk orkester.

Denna kväll får vi uppleva det världskända akrobatparet, Wu Zhengdan och Wei Baohua, som blev mycket uppmärksammat när de dansade för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel under deras bröllopskonsert.  Chinese Traditional Orchestra turnerar ständigt världen runt och består denna kväll av 30 musiker. Programmet är synnerligen varierat med solister som representerar de olika minoriteternas musik och instrument, bla den mycket speciella munorgeln från södra Kina och hästhuvudsfiolen från Mongoliet. I andra halvan av programmet presenterar Shanghai Dance Academy en färgsprakande föreställning som liksom musiken speglar Kinas olika folkgrupper med allt från svärdsdans till danser om draken som symbol med ackompanjerande trummor på scen.

Läs mer om China Today Arts Week 2011 på www.musikisyd.se

China Today Arts Week 2011
Various locations
Måndag
(Festival)

 Image of China Today Arts Week 2011

Missa inte chansen att uppleva kinesisk kultur när den är som bäst! Nu har turen kommit till Sverige – till Skåne och Malmö! China Today Arts Week arrangeras årligen i olika länder världen över och syftet är att visa både traditionell och nutida kinesisk kultur. Under sju dagar erbjuds ett fantastiskt program med häftiga musikupplevelser, samtida dans, dockteater i världsklass, det bästa av nutida kinesisk film och spännande föreläsningar. Under öppningsgalan får vi uppleva det världskända akrobatparet, Wu Zhengdan och Wei Baohua, som blev mycket uppmärksammat när de dansade för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel under deras bröllopskonsert.  Välkommen till en unik vecka med kinesisk kultur i fokus!

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Helen Levitt
Hours: 10:00 – 21:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Sofia Karlsson
Hours: 18:00 – 21:00
Savannah Bay
Hours: 18:00 – 21:00
Sing Sing!
Hours: 18:30 – 20:00
Stockholm Comedy Club – Stand-up on payroll Monday
Hours: 20:00 – 22:00
NINA HAGEN
Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

ISRAEL NASH GRIPKA
Hours: 19:00 – 22:00
Thank God It’s MONDAY
Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

China Today Arts Week 2011
Hours: 00:00 – 00:00
Veli Granö
Hours: 10:00 – 16:00
Rita Lundqvist
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
Five cooks, a soup!
Hours: 12:00 – 13:00
CHINA TODAY ARTS WEEK 2011 – OPENING GALA
Hours: 19:00 – 21:00
Paul’s Playhouse
Hours: 20:00 – 22:00
God Bless Mondays
Hours: 23:00 – 04:00

Oslo

Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Istialia
Hours: 18:00 – 20:00
Woyzeck
Hours: 19:00 – 21:00
The Cavern Beatles
Hours: 19:30 – 21:00
Beaten to Death
Hours: 20:00 – 22:00
This year will be modern
Hours: 20:00 – 22:00
DJ Sprellemann (Poum Tchak)
Hours: 20:30 – 00:30
Airship
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

The Opened Man
Hours: 10:00 – 20:00
The Voice
Hours: 14:00 – 20:00
The Lesson and La Sylphide
Hours: 20:00 – 22:00
Guillemots
Hours: 20:00 – 22:00
Agnes Obel
Hours: 20:00 – 22:00
CHRISTIANIA 40 YEARS!!!
Hours: 21:00 – 01:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s