Monday the 19th of September in Swedish

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Bergrummet
Måndag
(Utställning)

 Image of Inka- Gold Treasures

I september öppnar en ny utställning med världsunika fynd i Bergrummet. I INKA vänder vi blicken mot Sydamerika, till inkariket och dess föregångare. Genom spännande arkeologiska fynd av guld- och silver från Peru berättas historien om de gamla indiankulturernas unika relation till de ädla metallerna. Det är också berättelsen om jakten på El Dorado, det gyllene landet och spanjorernas erövring av inkariket.

Det tidigare hemliga Bergrummet och utställningsscenografin skapar en suggestiv miljö kring de omkring 300 föremålen inlånade från 15 peruanska museer. De ger ett bländande intryck av guldets symboliska kraft, men förmedlar också en känsla av inkas enorma rikedomar; guldskatter som senare kom att bli en av orsakena till kulturens undergång när de spanska conquistadorerna erövrade och koloniserade Sydamerika i jakten på El Dorado, det gyllene landet.

Inkariket var höjdpunkten på flera högt utvecklade civilisationer i Anderna, i västra Sydamerika under en period på ungefär 3500 år (ca 2000 f Kr – 1532 e Kr). Under inkas storhetstid, som endast varade i cirka 100 år (1400-1533), sträckte sig inkariket från västra Ecuador till Chile, från Andernas högplatåer till de ökenlika kustområdena vid Stilla havet. Innan dess hade fler än tio indiancivilisationer avlöst varandra i regionen. Utställningen innehåller föremål från flera av dessa kulturer. Gemensamt för dem alla var de starka banden till de ädla metallerna.

I en så komplex miljö med återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. För inka var guldet också tätt förbundet med solguden Inti och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen.

Det är 50 år sedan guldföremål från inka visades i Stockholm senast och här ges en sällsynt möjlighet att se en unik samling, bland annat några av de allra nyaste fynden. De vittnar om en rik kultur och om den tekniska skickligheten hos den tidens guldsmeder. Dessa indiankulturer utvecklade under tusentals år ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kontinenters kulturer. Utöver guld visas också ett urval objekt i textil och keramik, liksom mumier.

Robert Mapplethorpe
Fotografiska Museét
Måndag
(Konst)

 Image of Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe (1946-1989) är av många ansedd som en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. I en omfattande retrospektiv utställning av hans konstnärskap kommer Fotografiska presentera Mapplethorpe för ytterligare generationer av betraktare och redan frälsta. Nära 200 verk visas, varav många aldrig tidigare gått att se i Sverige.

Robert Mapplethorpe har i sina verk hämtat mycket inspiration från antikens och renässansens statyer. Detta förankrade Mapplethorpe i sin egen tid och kultur: New Yorks gayvärld på 1980-talet. Resultatet är ett mycket finlemmat porträtterande, ofta föreställandes nakna muskulösa män, sköra orkidéer och liljor, samt celebriteter såsom Debbie Harry, Peter Gabriel och Grace Jones. Hans bilder är kända för att chockera betraktaren och kommer säkerligen chockera även nya generationer av betraktare. För ARTnews berättar Mapplethorpe i slutet av 1988 att han inte gillar ordet ”chockera”. Som konstnär letar han efter det oväntade – saker som han aldrig förut sett – och när det oväntade sker har han en skyldighet att fotografera det.

Robert Mapplethorpe börjar studera teckning, måleri och skulptur vid Pratt Institute i Brooklyn 1963. Han skaffar sig en polariodkamera 1970 för att ta bilder att ha med i kollage han då gör. Samma år flyttar han in i det mytomspunna Chelsea Hotel där han lever sida vid sida med många av vår tids stora artister och konstnärer, Patti Smith, Bob Dylan, Andy Warhol och Janis Joplin, för att bara nämna några.

I mitten av 1970-talet börjar Mapplethorpe fotografera med en mellanformatskamera av det svenska märket Hasselblad. Vänner och bekanta, såsom konstnärer, kompositörer och folk ur societeten, blir hans modeller. På 1980-talet finslipar han sin estetik och börjar fotografera nakna män och kvinnor inspirerad av statyer från antiken och renässansen.

Den 9 mars 1989 avlider Robert Mapplethorpe i sviterna av AIDS.

Bohème
Operan
Måndag
(Opera)

 Image of Bohème

Ungdom i storstaden, fattigdom, förhoppningar, kärlek och död handlar det om i en av förra seklets mest populära operor. Ett glatt och fruktansvärt liv kallade Henri Murger Parisbohemens tillvaro i sin roman från 1840-talet. Giacomo Puccini komponerade 1896 historien med både humoristisk och smärtsamt skön musik. Ibland kallas Bohème sentimental – i sin koncentrerade realism är det en stark modern opera. Idag utspelas den varsomhelst dit unga människor flytt på jakt efter ett eget liv.

Duett för en
Dramaten
Måndag
(Teater)

 Image of Duett för en

För första gången i sitt liv besöker Stephanie Wilson en psykiatriker, Dr Feldmann. Sjukdomen MS har tvingat henne att ge upp karriären som violinist och fått henne att tvivla på sin identitet, sin inre styrka och sin mans kärlek. Hon har till och med övervägt självmord. Och ingen finns det att skylla olyckan på, bara sjukdomen som hon inte med all envishet i världen kan besegra.

Med förlösande tystnad och smärtsamma angrepp försöker psykiatrikern lotsa henne genom förnekelsen och ilskan.

Duett för en är ett kammarspel om hur ett livsavgörande problem tvingar oss att konfrontera våra innersta rädslor och ändra livsinställning, hur djupa sorger kan tvinga oss att se världen på nya sätt.

Pjäsen är inspirerad av den världsberömda cellisten Jacqueline du Prés liv och skriven av den brittiske dramatikern Tom Kempinski 1980. Duett för en blev en omedelbar succé i London och på Broadway. 2009 blev den åter en stor framgång i London när den togs upp på nytt. Den har också filmats med Max von Sydow och Julie Andrews.

Enter Shikari
Debaser Slussen
Måndag
(Konsert)

 Image of Enter Shikari

Enter Shikari har alltid gått sin egen väg. Trots påtryckningar från stora skivbolag har de valt att istället släppa skivor på eget håll och indielabels. Senaste plattan, ”Common Dreads”, nådde butikerna i juni och har mottagit lysande kritik. På albumet går Enter Shikari långt över gränserna för det vi känner som post-hardcore. Här kombineras nu-metal, rave och rock till något bandet själva kallar för happy hardcore.

2007 skulle Enter Shikari ha spelat för ett slutsålt Debaser Slussen i Stockholm. Då tvingades bandet ställa in i sista sekund på grund av sjukdom. Nu är det äntligen dags igen, Enter Shikari kommer till Sverige och det vill du inte missa!

Sagt om Common Dreads:

“Ett nutida mästerverk” Musiklandet

“This album that will not only define this band’s career, but will doubtless serve as a wake up call to both experimental hipsters and genre puritans as to what rock/dance fusion music should not only sound like, but feel like.” Metalhammer

“The mashup of post hardcore and trance is weirdly, unexpectedly good.” BBC

“Instead of buckling under the weight of their ambition, they’ve created something inspirational.” Kerrang!

Göteborg

Thank God It´s MONDAY
Berså
Måndag
(Club)

 Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
Varje måndag året runt!

Tid: 22.00-03.00
Vart: Berså, Kungsportplatsen 1
Ålder: 20+
När: Året om
Arrangör: TGI Events

Lars Winnerbäck
Göteborgs Konserthus
Måndag
(Konsert)

 Image of Lars Winnerbäck

För första gången på många år möter Lars Winnerbäck sin publik i enkel mindre sättning på små intima konserthus.

Malmö

Mode utan Midja
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

TRIO ME´BUMBA
Victoriateatern
Måndag
(Konsert)

 Image of TRIO ME´BUMBA

Trio me’ Bumba (Jan-Erik Lindqvist, Rolf Larsson, Bertil Linblom) är riktiga  veteraner, bandet bildades 1975 på Söder i Stockholm. Trio me’ Bumba var som störst under 1960-talet då de tävlade om publikens gunst mot andra populära orkestrar som Sven-Ingvars och Sten & Stanley. De slog igenom 1963 med Spel-Olles gånglåt som låg 30 veckor på Svensktoppen, samma år turnerade de tillsammans med Beatles, noteras bör att Beatles var förband åt Trio me’ Bumba och inte tvärtom. 1969 medverkade gruppen i filmen i Åsa-Nissa i rekordform, de har även uppträtt i revyer och turnerat med artister som Cornelis Vreswijk, Siw Malmkvist och Thore Skogman.

Gruppen har spelat in över 250 melodier på skiva och belönats med ett flertal guldskivor. Deras mest kända låt är Man ska leva för varandra. Kom och upplev dessa pärlor på nytt på Victoria!

Camerata Nordica & Ensemble Syd
Palladium
Måndag
(Konsert/Klassiskt)

 Image of Camerata Nordica & Ensemble Syd

Camerata Nordica fortsätter samarbetet med professionella kören Ensemble Syd, som inleddes 2009.
Arvo Pärt är en av samtidens viktigaste tonsättare. Han är född 1935 och 1980 emigrerade han från det sovjetiska Estland till Berlin. Därefter har han rönt stor uppmärksamhet världen över. Hans lugna och upphöjda musik, med drag av gregoriansk sång och medeltida klanger, har mött ett enormt publikintresse.

“Tintinnabuli” kallar han själv sin treklangbaserade kompositionsteknik, som han först använde 1976 i stycket Für Alina. Te Deum beställdes av Westdeutscher Rundfunk i Köln och uruppfördes 1985. Vidare framförs satser ur verk av Halvorsen, Bartók, Sjostakovitj, Beethoven och Kerem.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Vernissage – BLANDBAND by Jonas Hessman
Hours: 17:00 – 20:00
At last Monday
Hours: 19:00 – 21:00
Bohème
Hours: 19:00 – 21:15
Duett för en
Hours: 19:00 – 21:00
Hopp, hot & humor with QUARTO
Hours: 19:00 – 21:00
Yob / Kongh / Dark Castle
Hours: 20:00 – 01:00
Stand Up at El Mundo 76
Hours: 20:00 – 22:00
Enter Shikari
Hours: 21:30 – 23:00

Göteborg

Lars Winnerbäck
Hours: 19:30 – 21:30
Thank God It’s MONDAY
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
TRIO ME´BUMBA
Hours: 12:00 – 14:00
Camerata Nordica & Ensemble Syd
Hours: 19:30 – 21:30

Oslo

Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 10:00 – 17:00
TEACHERS FOR LIFE
Hours: 11:00 – 13:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Istialia
Hours: 12:00 – 14:00
Queer Movies: Oslo Gay & Lesbian Film Festival
Hours: 17:00 – 00:00
Opera Orchestra – Chamber Music
Hours: 19:00 – 21:00
Eiketreet – Komilab 4.2
Hours: 19:30 – 21:00
Supersilent with Stian Westerhus
Hours: 20:00 – 22:00
DJ JAZZ IT UP
Hours: 20:30 – 00:30
William Hut
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Copenhagen Bicycle Festival
Hours: 00:00 – 00:00
UCI Road Race World Championsship 2011
Hours: 00:00 – 00:00
THE NORMAL LIFE
Hours: 20:00 – 22:00
Friendly Fires
Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s