Sunday the 18th of September in Swedish

Stockholm

Madame Butterfly
Folkoperan
Söndag
(Opera)

 Image of Madame Butterfly

Hösten 2011 ger Folkoperan operan Madame Butterfly av Puccini i regi av Katharina Thoma från Tyskland. Tillsammans med scenografen och kostymören Julia Müer och ljusdesigner Olaf Winter kommer hon att skapa ett scenrum för Madame Butterfly i en modern japansk miljö.

Handling utspelar sig i modern japansk miljö i mötet mellan det förflutna och framtiden. Ett bröllop arrangeras mellan marinlöjtnanten Pinkerton och den unga kvinnan Butterfly. Butterfly längtar efter ett annat liv i en annan kultur. Men det blir inte som hon tänkt sig.

Katharina Thoma har tidigare regisserat operan “Vanessa” av Barber på Malmö Opera och “La Finta Giardiniera” av Mozart på Oper Frankfurt. Bland framtida engagemang kan nämnas produktioner på både Oper Frankfurt, Dortmund Theater och Glyndebourne Festival.

Musikaliskt ansvarig är Per-Otto Johansson. Han har dirigerat en rad operor på Malmö Opera såsom bland andra “Maskeradbalen”, “La Bohème” och “Dead Man Walking”. Han har dirigerat bland annat “La Bohème” på Wermland Opera och “Trollflöjten” på Den Jyske Opera i Köpenhamn dit han återvänder våren 2011 för att dirigera “Barberaren i Sevilla”.Han är även förste kapellmästare vid Theater Vorpommern i Tyskland.

Duett för en
Dramaten
Söndag
(Teater)

 Image of Duett för en

För första gången i sitt liv besöker Stephanie Wilson en psykiatriker, Dr Feldmann. Sjukdomen MS har tvingat henne att ge upp karriären som violinist och fått henne att tvivla på sin identitet, sin inre styrka och sin mans kärlek. Hon har till och med övervägt självmord. Och ingen finns det att skylla olyckan på, bara sjukdomen som hon inte med all envishet i världen kan besegra.

Med förlösande tystnad och smärtsamma angrepp försöker psykiatrikern lotsa henne genom förnekelsen och ilskan.

Duett för en är ett kammarspel om hur ett livsavgörande problem tvingar oss att konfrontera våra innersta rädslor och ändra livsinställning, hur djupa sorger kan tvinga oss att se världen på nya sätt.

Pjäsen är inspirerad av den världsberömda cellisten Jacqueline du Prés liv och skriven av den brittiske dramatikern Tom Kempinski 1980. Duett för en blev en omedelbar succé i London och på Broadway. 2009 blev den åter en stor framgång i London när den togs upp på nytt. Den har också filmats med Max von Sydow och Julie Andrews.

Anna Karenina
Stockholms Stadsteater
Söndag
(Teater)

 Image of Anna Karenina

Första gången Anna och Vronskij ses är på en järnvägsstation.
Inget händer. Inte då. Men nästa gång.
Gnistor, eld, lycka. Som om någon hällt bensin över dem.
Anna lämnar sin make och den lille sonen. Något annat är inte möjligt.
De brinner. Åtminstone Anna.
Men det börjar göra ont.

Cirkus Cirkör: Wear it like a crown
Södra Teatern
Söndag
(Show)

 Image of Cirkus Cirkör: Wear it like a crown

Cirkus Cirkörs nya föreställning Wear it like a crown handlar om att bära sina rädslor och misslyckanden med stolthet. En tragikomisk och absurd föreställning om kaos och ordning. Om hur risker förvandlas till möjligheter. Om att välja att bära våra misslyckanden, rädslor och tillkortakommanden som en krona. Och att putsa den och bära den med stolthet.

THE SPECIALS
Cirkus
Söndag
(Konsert)

 Image of THE SPECIALS

Det är svårt att se hur en person som endast besitter ett magert musikintresse inte skulle veta vilka The Specials är. Det är svårt att se hur The Specials skulle kunna gå en endaste person förbi obemärkt. Bara försök. I höst har du chansen att se bandet på Cirkus i Stockholm.

Göteborg

Salome
GöteborgsOperan
Söndag
(Opera)

 Image of Salome

Ända sedan urpremiären i Dresden 1905 har Richard Strauss Salome haft en aura av skandalsuccé över sig. Den unga Salome avvisas av Johannes döparen och begär hans huvud på ett fat av sin styvfar Herodes som belöning för sin dans. Den extatiska slutscenen brukar ta andan ur såväl publik som sångerska.

Lars Winnerbäck
Göteborgs Konserthus
Söndag
(Konsert)

 Image of Lars Winnerbäck

För första gången på många år möter Lars Winnerbäck sin publik i enkel mindre sättning på små intima konserthus.

Enter Shikari
Brewhouse
Söndag
(Konsert)

 Image of Enter Shikari

Trots påtryckningar från stora skivbolag har de valt att istället släppa skivor på eget håll och indielabels. Senaste plattan, ”Common Dreads”, nådde butikerna i juni och har mottagit lysande kritik. På albumet går Enter Shikari långt över gränserna för det vi känner som post-hardcore. Här kombineras nu-metal, rave och rock till något bandet själva kallar för happy hardcore.
2007 skulle Enter Shikari ha spelat för ett slutsålt Debaser Slussen i Stockholm. Då tvingades bandet ställa in i sista sekund på grund av sjukdom. Nu är det äntligen dags igen, Enter Shikari kommer till Sverige och det vill du inte missa!

Uriah Heep(UK)
Trädgår’n
Söndag
(Konsert)

 Image of Uriah Heep(UK)

Uriah Heep är ett brittiskt rockband med inslag av boogie och progressiv rock, även om de generellt brukar kategoriseras som ett hårdrocksband. Namnet är taget från en figur med samma namn ur Charles Dickens bok David Copperfield. I både USA och hemlandet Storbritannien var gruppen ganska framgångsrik under 1970-talet, men de var betydligt mer populära i andra delar av Europa, till exempel Tyskland, Nederländerna, Finland, Skandinavien, samt Nya Zeeland och Ryssland. Tack vare Glasnost-reformen var de bland de första västerländska band som kunde uppträda i före detta Sovjetunionen.
Uriah Heep var under första hälften av 1970-talet en av de större hårdrocksgrupperna.

Malmö

Les Misérable
Malmö Operan
Söndag
(Teater)

 Image of Les Misérable

Musikalen Les Misérables baseras på Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn (fransk originaltitel Les Misérables) som gavs ut 1862.

Les Misérables är en av vår tids populäraste musikaler och har gång på gång förfört sin publik genom att med underbar musik berätta en historia om livskraft och kärlek i en hård och kall tid. Berättelsen bygger på Victor Hugos roman om några fattiga människors öden i Frankrike under decennierna efter revolutionen, ett brutalt och orättvist samhälle för dem som lever i dess bottenskikt. Musikalen följer Jean Valjeans med- och motgångar, han hjälper människor som fallit offer för fattigdom och för samhällets maktfullkomliga kränkningar.

Historien börjar 1815 då Jean Valjean friges och slutar när han dör, arton år senare. Rollen som Jean Valjean spelas av Dan Ekborg. Fred Johanson gör Javert, polischefen som hela sitt liv jagar den försvunna straffången Jean Valjean. Det samvetslösa värdshusparet makarna Thénardier gestaltas av Marianne Mörck/Evamaria Björk och Peter Harryson. Fantine, fabriksarbeterskan som blir utstött när hennes kamrater får veta att hon har en dotter, Cosette. Jean Valjean lovar den döende Fantine att ta hand om Cosette som bor hos paret Thénardier som utnyttjar henne som piga medan deras dotter Éponine skäms bort. Musikalartisterna Karolin Funke och Annika Edstam delar på rollen som Fantine, Emmi Christensson och Mathilda Ahnell delar på rollen som Cosette och Ida Högberg sjunger rollen Éponine.

Förra året firade den brittiska musikalproducenten Cameron Macintosh 25-årsjubileum med Les Misérables. Då kunde det återigen konstateras att musikalen är en av världens mest älskade. Nästan 60 miljoner människor världen över har sett Les Misérables. Macintoshs signum är konceptmusikaler som ser exakt likadana ut världen över. När Les Misérables sätts upp i hösten 2011 behöver Malmö Opera inte följa originalkonceptet utan har fått förändra gestaltning och scenografi.

Les Misérables regisseras av Ronny Danielsson. Mats Rondin och Joakim Hallin turas om att
dirigera Malmö Operaorkester.

From Bach to Buenos Aires – Göran Söllscher & Per-Arne Glorvigen
Palladium
Söndag
(Konsert/Klassiskt)

 Image of From Bach to Buenos Aires - Goran Söllscher & Per-Arne Glorvigen

Ta en legendarisk svensk gitarrist vars namn är närmast synonymt med sitt instrument och som spelat in allt från renässansmusik till Beatles. Lägg till en norsk gränsöverskridande superartist på bandoneon som gjort succé på scener över hela världen. Ge dessa båda mästarmusiker fria händer att tillsammans spela det de brinner för. Resultatet är musik som inte låter sig spärras in utan friskt kastar sig mellan genrena i vad som garanterat blir en oförglömlig konsertupplevelse!

Program: Bach, Piazolla, Lennon/McCartney

Mode utan Midja
Malmö Museer
Söndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Söndag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

Dagens Aktiviteter

 

 

Stockholm

The National Day of Chile
Hours: 00:00 – 00:00
Klara Lidén
Hours: 10:00 – 18:00
Magritte & Foucault
Hours: 10:00 – 18:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Lars Wallin Fashion Stories
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Street & Art market
Hours: 11:00 – 17:00
Young Art
Hours: 12:00 – 16:00
A U T O M O B I L
Hours: 12:00 – 16:00
God Bless America VERNISSAGE in Kungsträdgården
Hours: 12:00 – 22:00
Klara Soup Theatre
Hours: 12:00 – 14:00
Colorful party with Stockholm Design
Hours: 13:00 – 16:00
BENGT COLLMAR with motives of Stockholm
Hours: 13:00 – 16:00
Jeppe on the hill
Hours: 13:00 – 14:50
Rut & Ragnar
Hours: 14:00 – 15:00
Romeo & Julia
Hours: 15:00 – 18:15
Flash Mob – Who Run The World – Girls!!!
Hours: 16:00 – 17:00
Cirkus Cirkör: Wear it like a crown
Hours: 16:00 – 18:00
Red
Hours: 16:00 – 17:30
Miss Julie
Hours: 16:00 – 18:00
Madame Butterfly
Hours: 16:00 – 18:20
Speaking of ballads
Hours: 18:00 – 00:00
TRIBUTE TO DAG HAMMARSKJÖLDS
Hours: 18:00 – 20:00
Utrensning
Hours: 19:00 – 21:15
Anna Karenina
Hours: 19:00 – 21:25
Hopp, hot & humor with QUARTO
Hours: 19:00 – 21:00
Mister Ernest
Hours: 19:00 – 21:00
Duett för en
Hours: 19:00 – 21:00
THE SPECIALS
Hours: 19:30 – 21:00
BigBenStandUp
Hours: 20:00 – 22:30
ROSE, THE O LA LA WEEKEND
Hours: 22:00 – 03:00

Göteborg

The National Day of Chile
Hours: 00:00 – 00:00
Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
Göteborg International Organ Academy 2011
Hours: 11:00 – 21:00
Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 17:00
JAN LÖÖF
Hours: 11:00 – 17:00
I NYTT LJUS
Hours: 11:00 – 18:00
Emelie Lager
Hours: 12:00 – 15:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
KRISTIAN KÖRNER
Hours: 12:00 – 16:00
Salome
Hours: 18:00 – 19:45
Enter Shikari
Hours: 19:00 – 21:00
Lars Winnerbäck
Hours: 19:30 – 21:30
Uriah Heep(UK)
Hours: 20:00 – 22:00
Locatelli W.37
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

The National Day of Chile
Hours: 00:00 – 00:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
THE MORE WE WANDER
Hours: 12:00 – 15:00
Via Dolorosa – Per Siwmark
Hours: 12:00 – 15:00
From Bach to Buenos Aires – Goran Söllscher & Per-Arne Glorvigen
Hours: 15:00 – 17:00
Les Misérable
Hours: 16:00 – 19:00
Party @ Breeze
Hours: 23:00 – 05:00

Oslo

Oslo Book Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Oslo Open
Hours: 00:00 – 00:00
The National Day of Chile
Hours: 00:00 – 00:00
Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 10:00 – 17:00
ART IN THE AUDITORIUM 3
Hours: 11:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
JOHN OLAV RIISE
Hours: 11:00 – 17:00
JUDY RADUL – WORLD REHEARSAL COURT
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 12:00 – 17:00
Snorre Ytterstad. SQUARED TARGET
Hours: 12:00 – 17:00
Afrikan History Week
Hours: 12:00 – 00:00
Absolutt installasjon
Hours: 12:00 – 17:00
Queer Movies: Oslo Gay & Lesbian Film Festival
Hours: 13:00 – 00:00
Frank Znort Quartet
Hours: 18:00 – 01:00
Lars Wiik
Hours: 19:30 – 22:00
Peter Knight and Dung Nguyen Sextet ‘Way Out West’
Hours: 20:00 – 22:00
Lean Left
Hours: 22:00 – 00:00

Köpenhamn

Copenhagen Bicycle Festival
Hours: 00:00 – 00:00
The National Day of Chile
Hours: 00:00 – 00:00
Golden Days
Hours: 00:00 – 00:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
LIVING: Frontiers of Architecture III-IV
Hours: 11:00 – 18:00
ART Copenhagen
Hours: 11:00 – 18:00
Annie
Hours: 15:00 – 17:40
Tosca
Hours: 15:00 – 17:40
Bands of Tomorrow
Hours: 16:30 – 22:00
Helmig Solo
Hours: 20:00 – 22:00
Josh Groban
Hours: 20:00 – 22:00
YOB (US), DARK CASTLE (US) & KONGH (SE)
Hours: 21:00 – 00:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s