Tuesday the 13th of September in Swedish

Stockholm

Bohème
Operan
Tisdag
(Opera)

 Image of Bohème

Ungdom i storstaden, fattigdom, förhoppningar, kärlek och död handlar det om i en av förra seklets mest populära operor. Ett glatt och fruktansvärt liv kallade Henri Murger Parisbohemens tillvaro i sin roman från 1840-talet. Giacomo Puccini komponerade 1896 historien med både humoristisk och smärtsamt skön musik. Ibland kallas Bohème sentimental – i sin koncentrerade realism är det en stark modern opera. Idag utspelas den varsomhelst dit unga människor flytt på jakt efter ett eget liv.

Duett för en
Dramaten
Tisdag
(Teater)

 Image of Duett för en

För första gången i sitt liv besöker Stephanie Wilson en psykiatriker, Dr Feldmann. Sjukdomen MS har tvingat henne att ge upp karriären som violinist och fått henne att tvivla på sin identitet, sin inre styrka och sin mans kärlek. Hon har till och med övervägt självmord. Och ingen finns det att skylla olyckan på, bara sjukdomen som hon inte med all envishet i världen kan besegra.

Med förlösande tystnad och smärtsamma angrepp försöker psykiatrikern lotsa henne genom förnekelsen och ilskan.

Duett för en är ett kammarspel om hur ett livsavgörande problem tvingar oss att konfrontera våra innersta rädslor och ändra livsinställning, hur djupa sorger kan tvinga oss att se världen på nya sätt.

Pjäsen är inspirerad av den världsberömda cellisten Jacqueline du Prés liv och skriven av den brittiske dramatikern Tom Kempinski 1980. Duett för en blev en omedelbar succé i London och på Broadway. 2009 blev den åter en stor framgång i London när den togs upp på nytt. Den har också filmats med Max von Sydow och Julie Andrews.

Anna Karenina
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Anna Karenina

Första gången Anna och Vronskij ses är på en järnvägsstation.
Inget händer. Inte då. Men nästa gång.
Gnistor, eld, lycka. Som om någon hällt bensin över dem.
Anna lämnar sin make och den lille sonen. Något annat är inte möjligt.
De brinner. Åtminstone Anna.
Men det börjar göra ont.

Lina Nyberg Band
Fasching
Tisdag
(Konsert)

 Image of Lina Nyberg Band

Jazz och improvisations sångerskan Lina Nyberg har sedan 20 år profilerat sej som en av de mest kreativa och egensinniga musikerna i Norden. Hon har framträtt i ett stort antal länder och jobbat med några av de främsta musikerna i världen. Hon blev i mars 2011 tilldelad Sveriges Radios pris Jazzkatten som Årets Musiker.

Lina Nyberg Band + gäster släpper i augusti 2011 ett nytt album, “PALAVER”.

Musiken är en blandning av influenser från brasiliansk Tropicalia, europeisk friform, impressionistisk konstmusik, American Songbook och den klassiska jazzen. De säregna och poetiska texterna har ofta en komisk twist likaväl som en dramatisk nerv.

Varje enskild sång på den nya skivan är tillägnad en person som betytt mycket för Lina. Möt Aliisa, Claude, Paul, Jelâluddîn och de andra.

Edith Söderström
Södra Teatern
Tisdag
(Konsert)

 Image of Edith Söderström

Edith Söderströms första album ”Timmar på taket” kom ut våren 2005 (EMI music). Skivan bjöd på en kombination av poetisk pianopop, fransk chanson, tysk kabaré och svensk visa, en blandning som föll recensenterna i smaken. Lennart Persson skrev bland annat följande i Expressen: ”Hon skriver med en gnistrande melodikänsla och laddade, naturligt konverserade texter, som lägger sig mjukt intill melodierna”.

I september 2010 kom det andra albumet Svalår, utgivet på det egna skivbolaget Anakronista Records. Den första singeln ”Det finns dom” är en duett med författaren och estradpoeten Daniel Boyacioglu. Dan Backman skrev följande om ”Svalår” i Svenska Dagbladet: ”Sånger så känsliga att man knappt vågar andas. Musikaliska arrangemang så skeva att man nästan går vilse”.

På de båda är albumen alla låttexter på svenska, men Edith har även skrivit och översatt texter till franska och tyska och i hennes repertoar återfinns musik av franska storheter som Barbara, Leo Ferrée, Kurt Weil m fl.
Den centraleuropeiska kulturen har påverkat henne på många vis och förutom inflytandet från sin tyska farmor som var pianist har hon har även bott i Frankrike i omgångar. Både i Sverige och i andra europeiska länder har Ediths spelningar som präglas av ett intimt och sinnligt tilltal, rönt stor uppskattning.

Göteborg

It’sTuesday
Berså
Tisdag
(Club)

 Image of It'sTuesday

Sveriges största sommarklubb
Vi garanterar fullt hus varje tisdag så de gäller att komma i tid.

22.00-03.00

för mer info om It’sTuesday gå in på It’sTuesday.EU

I NYTT LJUS
Göteborgs konstmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of I NYTT LJUS

Att det finns få kvinnliga konstnärer i svenska konstsamlingar är knappast någon
överraskning, men vilka konstnärer har tagit plats och på vilket sätt har de visats?
Under ett år har samlingarna i Göteborgs konstmuseum granskats i ett forsknings-
projekt med fokus på genus och representation. Utställningen I nytt ljus – kvinnliga
konstnärer ur samlingarna följer upp några av frågeställningarna i forsknings-
projektet och visar ett rikt urval av verk från 1900 fram till idag. Utställningen riktar
uppmärksamheten mot flera angelägna konstnärskap och ger samtidigt en
intressant inblick i hur förvärvspolitiken sett ut under de senaste 100 åren.

Destination X
Värdskulturmuseet
Tisdag
(Konst)

 Image of Destination X

Om vår lust att resa
Destination X är en utställning om människors drivkrafter att förflytta sig i världen. Den handlar om resande av nödvändighet, nyfikenhet, lust och leda. Om turister och migranter, globala familjer, affärsresenärer, flyktingar och äventyrare. Här känner du både igen dig och upptäcker nya, oväntade saker om resande. Du möter en maffig blandning av föremål, samtidskonst, film, foto och personliga berättelser om drömmen om ett bättre liv – någon annanstans.

Lyda, leka, lära
Göteborg Stadsmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of Lyda, leka, lära

Att ha sitt barn på en förskola är idag självklart för många. Men det har inte alltid varit så.
En revolution har ägt rum i det tysta under 1900-talet. En revolution som påverkar oss dagligen. Daghem, fritids och förskola är vardagliga begrepp för oss idag. Att våra barn blir omhändertagna av någon annan medan vi arbetar är en del av välfärdssamhället.

Runt förra sekelskiftet gick flyttlassen från landsbygd till stadens industrier i långa led. När både man och kvinna plötsligt jobbade utanför hemmet – vem skulle då ta hand om barnen?

I HSB:s regi och med Alva Myrdal som pådrivande kraft byggdes barnomsorgen på 1940-talet in i bostadsplaneringen med barnkrubbor i varje nytt hus.

Under 60- och 70-talen formligen exploderade barnomsorgsbehovet i och med att kvinnan på allvar tog sig ut i arbetslivet. Idag går mer än 90 % av de svenska barnen på förskola eller familjedaghem.

Barnomsorgens utveckling är i mycket en spegling av kvinnans frigörelse och hennes rätt till arbete. Åsikterna kring moderskap och familj har varit – och är – många.

Lyda, leka, lära är utställningen som utgår från nutiden och letar sig bakåt för att visa varför vi idag har den barnomsorg vi har i Sverige.

Malmö

DOC LOUNGE – He Thinks He’s The Best
Babel
Tisdag
(Film/Club)

 Image of DOC LOUNGE - He Thinks He's The Best

HAN TROR HAN ÄR BÄST (Sverige 2011), 74 min, svensk tal
Regissör: Maria Kuhlberg

Bröderna Aldo och Carmine har legat i konflikt med varandra sedan de var små. De är nu pensionärer, men kan fortfarande inte vistas i samma rum. Efter en händelse för 13 år sedan då Carmine höll på att döda Aldo har de inte talat med varandra. Kan de bli sams igen?

Aldos och Carmines mor och far lämnade för femtio år sedan arbetslöshetens Italien för en dröm om en framtid i det nya landet, Sverige. De fick båda arbeten inom verkstadsindustrin, men där tog drömmen slut.
HAN TROR HAN ÄR BÄST är en film om det sociala arvets mekanismer – hur beteenden ärvs och bibehålls generation efter generation inom en familj.

Regissör Maria Kuhlberg finns på plats för att svara på frågor efter filmen!

Filmen är producerad av Mantaray Film/Stina Gardell

Mode utan Midja
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

MISAKI KAWAI
Malmö konsthall
Tisdag
(Konst)

 Image of MISAKI KAWAI

Den japanska konstnären Misaki Kawai (f. 1978) arbetar med måleri, teckning, skulptur, installation och artists’ books. Hennes verk är fyllda av färgstarka karaktärer som tycks hämtade från filmens, musikens och seriernas drömvärld. Starkt influerad av dagens konsumtionssamhälle – som hon själv är en del av – sammansmälter Kawai öst med väst, humor med allvar och drömmar med verklighet. Resultatet är både kaotiskt och överväldigande.

Misaki Kawai har tecknat sen hon var liten och den tecknade linjen utgör basen i hennes konst. Hon är influerade av den japanska mangastilen heta-uma, vilket betyder ”bra-dålig” eller dålig teknik med bra resultat. Det refererar till ett minimerande av medvetet beslutstagande eller medveten stilisering under själva tecknandet – en sorts omedelbar och direkt förbindelse från hjärnan till handen. I sina målningar använder hon sig av en enkel tecknad linje och fyller ytorna med klara och starka färger för att skapa och förstärka stämningar och känslor i bilderna. Det finns en glädje och en spontanitet. Vi möter samma karaktärer, djur och människor, som dyker upp i hennes installationer. Kawai arbetar medvetet på gränsen till det banala, men en underfundig humor påminner oss indirekt om hur vårt samhälle fungerar.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Klara Lidén
Hours: 10:00 – 18:00
Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Margareth Sandström “Jewelry – wearable objects”
Hours: 11:00 – 18:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
Lars Wallin Fashion Stories
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Young Art
Hours: 12:00 – 18:00
A U T O M O B I L
Hours: 12:00 – 17:00
Skulls & Bones- Dead And Living Art Exhibition
Hours: 14:00 – 17:00
Magritte & Foucault
Hours: 17:00 – 20:00
Red
Hours: 18:00 – 19:30
Golden Hits goes 80s
Hours: 18:30 – 22:00
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Letter from Eric Ericson
Hours: 19:00 – 20:25
Romeo & Julia
Hours: 19:00 – 23:15
Anna Karenina
Hours: 19:00 – 21:25
Bohème
Hours: 19:00 – 21:15
Duett för en
Hours: 19:00 – 21:00
Maria Callas
Hours: 19:00 – 21:25
Lina Nyberg Band
Hours: 20:00 – 23:00
Girls & Boys w/ Songs September 2011!
Hours: 20:00 – 23:30
Paula Noel with guests
Hours: 21:00 – 23:00
Edith Söderström
Hours: 21:00 – 23:00

Göteborg

Fastfood & Café 2011
Hours: 09:00 – 17:00
Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
I NYTT LJUS
Hours: 11:00 – 17:00
Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 18:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
KRISTIAN KÖRNER
Hours: 12:00 – 16:00
It’sTuesday
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
Via Dolorosa – Per Siwmark
Hours: 12:00 – 18:00
DOC LOUNGE – He Thinks He’s The Best
Hours: 20:00 – 22:00
Crown Club Night
Hours: 23:00 – 04:00

Oslo

ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Snorre Ytterstad. SQUARED TARGET
Hours: 11:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
JOHN OLAV RIISE
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 11:00 – 17:00
ART IN THE AUDITORIUM 3
Hours: 11:00 – 17:00
Istialia
Hours: 18:00 – 20:00
Magic Flute
Hours: 19:00 – 22:00
Jeanne d’Arc
Hours: 19:03 – 21:30
A Long & Happy Life
Hours: 19:30 – 21:30
TEACHERS FOR LIFE
Hours: 19:30 – 21:30
This year will be modern
Hours: 20:00 – 22:00
The Name
Hours: 20:00 – 22:00
Abrahams Children
Hours: 20:00 – 22:00
Dj Sharkara
Hours: 20:30 – 00:30
Petter Carlsen w / friends
Hours: 21:00 – 23:00
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Golden Days
Hours: 00:00 – 00:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
LIVING: Frontiers of Architecture III-IV
Hours: 11:00 – 18:00
KEITH CAPUTO
Hours: 19:00 – 21:00
THE NORMAL LIFE
Hours: 20:00 – 22:00
The Predatory
Hours: 20:00 – 22:00
Gypsy & The Cat (AUS) & support; Stereorights
Hours: 20:00 – 22:00
Stand-up @ Comedy ZOO
Hours: 20:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s