Monday the 12th of September in Swedish

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Bergrummet
Måndag
(Utställning)

 Image of Inka- Gold Treasures

I september öppnar en ny utställning med världsunika fynd i Bergrummet. I INKA vänder vi blicken mot Sydamerika, till inkariket och dess föregångare. Genom spännande arkeologiska fynd av guld- och silver från Peru berättas historien om de gamla indiankulturernas unika relation till de ädla metallerna. Det är också berättelsen om jakten på El Dorado, det gyllene landet och spanjorernas erövring av inkariket.

Det tidigare hemliga Bergrummet och utställningsscenografin skapar en suggestiv miljö kring de omkring 300 föremålen inlånade från 15 peruanska museer. De ger ett bländande intryck av guldets symboliska kraft, men förmedlar också en känsla av inkas enorma rikedomar; guldskatter som senare kom att bli en av orsakena till kulturens undergång när de spanska conquistadorerna erövrade och koloniserade Sydamerika i jakten på El Dorado, det gyllene landet.

Inkariket var höjdpunkten på flera högt utvecklade civilisationer i Anderna, i västra Sydamerika under en period på ungefär 3500 år (ca 2000 f Kr – 1532 e Kr). Under inkas storhetstid, som endast varade i cirka 100 år (1400-1533), sträckte sig inkariket från västra Ecuador till Chile, från Andernas högplatåer till de ökenlika kustområdena vid Stilla havet. Innan dess hade fler än tio indiancivilisationer avlöst varandra i regionen. Utställningen innehåller föremål från flera av dessa kulturer. Gemensamt för dem alla var de starka banden till de ädla metallerna.

I en så komplex miljö med återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. För inka var guldet också tätt förbundet med solguden Inti och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen.

Det är 50 år sedan guldföremål från inka visades i Stockholm senast och här ges en sällsynt möjlighet att se en unik samling, bland annat några av de allra nyaste fynden. De vittnar om en rik kultur och om den tekniska skickligheten hos den tidens guldsmeder. Dessa indiankulturer utvecklade under tusentals år ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kontinenters kulturer. Utöver guld visas också ett urval objekt i textil och keramik, liksom mumier.

Music in the Royal Castle
Kungliga Slottet
Måndag
(Klassiskt)

 Image of Music in the Royal Castle

När Ingrid Tobiasson gick ut Operahögskolan 1986 hade hon redan debuterat som Amneris på Folkoperan. Norrlandsoperan, Malmö stadsteater och Drottningholmsteatern engagerade henne innan hon blev solist på Kungliga Operan i Stockholm. Den högdramatiska mezzosopranen har även uppmärksammats internationellt, både för sin inlevelsefulla sceniska framställningskonst och för sin sångkonst. S:t Petersburgs akademiska orkester förenar den kraftfulla och intensiva ryska stråkklangen med högt utvecklad teknisk briljans. Repertoaren omfattar de klassiska och romantiska orkesterverken, men innehåller även äldre och modernare musik, uruppföranden och udda verk. Musikerna är medlemmar av S:t Petersburgs berömda filharmoniska orkester och turnerar som en sinfonietta under förste gästdirigenten Mats Liljefors.

Robert Mapplethorpe
Fotografiska Museét
Måndag
(Konst)

 Image of Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe (1946-1989) är av många ansedd som en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. I en omfattande retrospektiv utställning av hans konstnärskap kommer Fotografiska presentera Mapplethorpe för ytterligare generationer av betraktare och redan frälsta. Nära 200 verk visas, varav många aldrig tidigare gått att se i Sverige.

Robert Mapplethorpe har i sina verk hämtat mycket inspiration från antikens och renässansens statyer. Detta förankrade Mapplethorpe i sin egen tid och kultur: New Yorks gayvärld på 1980-talet. Resultatet är ett mycket finlemmat porträtterande, ofta föreställandes nakna muskulösa män, sköra orkidéer och liljor, samt celebriteter såsom Debbie Harry, Peter Gabriel och Grace Jones. Hans bilder är kända för att chockera betraktaren och kommer säkerligen chockera även nya generationer av betraktare. För ARTnews berättar Mapplethorpe i slutet av 1988 att han inte gillar ordet ”chockera”. Som konstnär letar han efter det oväntade – saker som han aldrig förut sett – och när det oväntade sker har han en skyldighet att fotografera det.

Robert Mapplethorpe börjar studera teckning, måleri och skulptur vid Pratt Institute i Brooklyn 1963. Han skaffar sig en polariodkamera 1970 för att ta bilder att ha med i kollage han då gör. Samma år flyttar han in i det mytomspunna Chelsea Hotel där han lever sida vid sida med många av vår tids stora artister och konstnärer, Patti Smith, Bob Dylan, Andy Warhol och Janis Joplin, för att bara nämna några.

I mitten av 1970-talet börjar Mapplethorpe fotografera med en mellanformatskamera av det svenska märket Hasselblad. Vänner och bekanta, såsom konstnärer, kompositörer och folk ur societeten, blir hans modeller. På 1980-talet finslipar han sin estetik och börjar fotografera nakna män och kvinnor inspirerad av statyer från antiken och renässansen.

Den 9 mars 1989 avlider Robert Mapplethorpe i sviterna av AIDS.

Swan Lake
Kungliga Operan
Måndag
(Opera/Balett)

 Image of Swan Lake

Prins Siegfried grips av legenden om en prinsessa förtrollad till svan. Ensam beger han sig till sjön om natten. Där visar sig Svanprinsessan vara verklig, men endast sann kärlek kan rädda henne från förbannelsen och den onde trollkarlen.

En rysk folksaga har med Pjotr Tjajkovskijs dramatiska och romantiska musik blivit baletternas balett. Dubbelrollen som den vita och den svarta svanen är en av den klassiska balettens mest krävande. Skapad för Kungliga Baletten 1964 av den ryska koreografen Natalia Makarova är det svenska kompaniet fortfarande det enda i världen som dansar just denna ljusa, klassiska tolkning.

Göteborg

Thank God It´s MONDAY
Berså
Måndag
(Club)

 Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
Varje måndag året runt!

Tid: 22.00-03.00
Vart: Berså, Kungsportplatsen 1
Ålder: 20+
När: Året om
Arrangör: TGI Events

M. Ward Solo (US)
Trädgår’n
Måndag
(Konsert)

 Image of M. Ward Solo (US)

Från Portland, Oregon, där regnet strilar ner ungefär varannan dag har M. Ward sin hemvist, men i motsats till det lokala vädret är det mycket som andas solsken i hans musik. Det finns en genuin kärlek till 50-talet, gospel och doo-wop som på ett vördnadsfullt sätt används som en slags lekfull musikalisk kuliss. När man lyssnar till hans alster så kan det kännas som om de små anekdoter som berättas med hans spruckna och säregna röst är skrivna direkt för en själv. Intimitet och själfullhet är nyckelord för att kunna beskriva M. Wards värld.
Sedan debuten 1998, ”Duets for Guitars #2”, så har M. Ward släppt sex album och samarbetat med fler musiker än man kan hålla räkningen på. ”Hold Time” är hans senaste verk som pendlar mellan en orkestrerad ”wall of sound”-affär till en naken americana roots historia. Men känner man M. Ward så är det som att komma hem och alla vet hur skön den känslan är.

Göteborgs Internationella Konstbiennal
Göteborgs Konsthall
Måndag
(Konst)

 Image of Göteborgs Internationella Konstbiennal

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2011 ger konstnärer, curatorer, teoretiker och besökare ett tillfälle att reflektera över den turbulens som råder i världen idag. Handlar det endast om en känsla av kaos, oordning och förvirring – om ett fulländat pandemonium – eller kan vi också i dess spår utläsa förändringar som leder oss till nya världar, möjligheter och idéer? Hur kommer Europa att formas på nytt efter den ekonomiska krisen? Vad händer med det »modernitets- och upplysningsprojekt« som Europa utvecklade under tidigare perioder av tumult?

Upplevelsen av en värld präglad av risk, osäkerhet och obalans står i konflikt med tillväxten i Asien, det globala Syd och nya »icke-västerländska moderniteter«. Om vi betraktar turbulensen enbart i termer av »finansiella bubblor«, »uppgång och fall«, med dess förödande effekter på människor och institutioner så riskerar vi att förbise hur andra livssätt och livsmönster också bubblar upp i dess kölvatten. Göteborgs Internationella Konstbiennal utforskar därför turbulens inte som en yttersta slutpunkt utan snarare som en fas i ett dynamiskt system där negativt och positivt går över i varandra – där ordning framträder ur skenbart kaos – ett kreativt självorganiserande system som är både självgenererande och självutplånande.

Malmö

Mode utan Midja
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

God Bless Mondays
Etage
Måndag
(Club)

 Image of God Bless Mondays

Ètage i Malmö har alltid varit öppet för alla gäster som känner för att roa sig på sitt eget vis. De olika alternativen gör att alla gäster kan umgås tillsammans under ett och samma tak.

RETRO FILMS: SOME LIKE IT HOT
Victoriateatern
Måndag
(Show)

 Image of  RETRO FILMS: SOME LIKE IT HOT

Retro Films är en filmklubb som låter nostalgin flöda på Victoriateatern. Möt de odödliga filmstjärnorna i klassiska filmer från 1930-talet och framåt. Filmer som gör dig på gott humör, filmer du velat se länge eller gärna ser om! De eviga klassikerna avnjuts bäst med picknickkorg och gott sällskap.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Inka- Gold Treasures
Hours: 10:00 – 20:00
Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Skulls & Bones- Dead And Living Art Exhibition
Hours: 14:00 – 17:00
Hopp, hot & humor with QUARTO
Hours: 19:00 – 21:00
Swan Lake
Hours: 19:00 – 23:10
Music in the Royal Castle
Hours: 19:30 – 21:30
Opening ceremony for CrazyFreshTattoo Stockholm
Hours: 20:00 – 01:00

Göteborg

Göteborgs Internationella Konstbiennal
Hours: 11:00 – 18:00
M. Ward Solo (US)
Hours: 20:00 – 22:00
Thank God It’s MONDAY
Hours: 23:00 – 03:00

Malmö

No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
CHRIS JOHANSON
Hours: 11:00 – 17:00
MISAKI KAWAI
Hours: 11:00 – 17:00
RETRO FILMS: SOME LIKE IT HOT
Hours: 19:30 – 21:30
God Bless Mondays
Hours: 23:00 – 04:00

Oslo

ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Istialia
Hours: 18:00 – 20:00
Magic Flute
Hours: 19:00 – 22:00
Jeanne d’Arc
Hours: 19:03 – 21:30
This year will be modern
Hours: 20:00 – 22:00
DJ JAZZ IT UP
Hours: 20:30 – 00:30

Köpenhamn

Golden Days
Hours: 00:00 – 00:00
Hangover Comedy
Hours: 12:00 – 14:00
THE NORMAL LIFE
Hours: 20:00 – 22:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s