Tuesday the 6th of September in Swedish

Stockholm

Huset Vid Flon
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Huset Vid Flon

Vad är sant?
Eva törs inte lita på sina minnen.
1900-talet går mot sitt slut när hon söker upp sina kusiner som hon inte träffat sen hon var barn på 50-talet. Då tillbringade Eva och hennes bror Einar en sommar i pappans gamla barndomshem. Där bor kusinerna fortfarande kvar, förtidspensionerade och på kant med samhället.
Det var här deras pappa Johan växte upp.
Det var hit han aldrig ville återvända.
Johan Johansson med alla sina drömmar.
Hur gick det med dem?

Duett för en
Dramaten
Tisdag
(Teater)

 Image of Duett för en

För första gången i sitt liv besöker Stephanie Wilson en psykiatriker, Dr Feldmann. Sjukdomen MS har tvingat henne att ge upp karriären som violinist och fått henne att tvivla på sin identitet, sin inre styrka och sin mans kärlek. Hon har till och med övervägt självmord. Och ingen finns det att skylla olyckan på, bara sjukdomen som hon inte med all envishet i världen kan besegra.

Med förlösande tystnad och smärtsamma angrepp försöker psykiatrikern lotsa henne genom förnekelsen och ilskan.

Duett för en är ett kammarspel om hur ett livsavgörande problem tvingar oss att konfrontera våra innersta rädslor och ändra livsinställning, hur djupa sorger kan tvinga oss att se världen på nya sätt.

Pjäsen är inspirerad av den världsberömda cellisten Jacqueline du Prés liv och skriven av den brittiske dramatikern Tom Kempinski 1980. Duett för en blev en omedelbar succé i London och på Broadway. 2009 blev den åter en stor framgång i London när den togs upp på nytt. Den har också filmats med Max von Sydow och Julie Andrews.

I rollerna Reine Brynolfsson, Melinda Kinnaman
Översättning Lars Björkman
Regi/bearbetning Björn Melander
Scenografi och kostym Jan Lundberg
Ljus Roger Larsson
Peruk och mask Lena Strandmark

Victoria Moralez
Södra Bar
Tisdag
(Konsert)

 Image of Victoria Moralez

Victoria Moralez är i ordets rätta bemärkelse en självproducerande artist. Hon sliter isär, blandar runt och fogar ihop stilar, genrer och impulser med ett säkert handlag. Resultatet är distinkt och uppfriskande. Progressiv pop, jazz-flirtar och trum-orgier!

Samhällsreflektion, passionerade vardagsberättelser, introspektion och funderingar kring kärlekens hög- och lågdagar är några av de prismatiska teman som strålar ur denna mångfacetterade ädelsten.

Victoria Moralez väljer med ett säkert handlag ut ljud och framföranden från både sig själv och andra, som hon sedan flinkt väver ihop för att skapa ett distinkt och lockande sound. Ett sound som skiftar från album till album, ja till och med från låt till låt, men alltid med den omissigenkänneliga röda tråd som är hennes.

Victoria Moralez är en lekfull vokalist, en skicklig gitarr- och pianospelare och kan i sin strävan efter att uttrycka det innersta även plocka upp andra instrument för att lirka fram de ljud som krävs.

Fight Club
Södra Teatern
Tisdag
(Konsert)

 Image of Fight Club

Tre kvällar under hösten kommer Fight Club husera på Södrans scen Etablissemanget.

Fight Club är en klubb för levande musik med fokus på lovande, ännu oetablerade, akter. Sedan starten 2005 har över 1000 band/artister spelat på Fight Clubs scener runtom i Stockholm. Klubbens popularitet har ökat stadigt, vilket märktes inte minst på femårsjubileet, då Fight Club fyllde både Debaser Slussen och Debaser Medis samma kväll.

Hösten 2011 bjuder vi Stockholm på framtidens stjärnor!

Göteborg

I NYTT LJUS
Göteborgs konstmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of I NYTT LJUS

Att det finns få kvinnliga konstnärer i svenska konstsamlingar är knappast någon
överraskning, men vilka konstnärer har tagit plats och på vilket sätt har de visats?
Under ett år har samlingarna i Göteborgs konstmuseum granskats i ett forsknings-
projekt med fokus på genus och representation. Utställningen I nytt ljus – kvinnliga
konstnärer ur samlingarna följer upp några av frågeställningarna i forsknings-
projektet och visar ett rikt urval av verk från 1900 fram till idag. Utställningen riktar
uppmärksamheten mot flera angelägna konstnärskap och ger samtidigt en
intressant inblick i hur förvärvspolitiken sett ut under de senaste 100 åren.

Destination X
Värdskulturmuseet
Tisdag
(Konst)

 Image of Destination X

Om vår lust att resa
Destination X är en utställning om människors drivkrafter att förflytta sig i världen. Den handlar om resande av nödvändighet, nyfikenhet, lust och leda. Om turister och migranter, globala familjer, affärsresenärer, flyktingar och äventyrare. Här känner du både igen dig och upptäcker nya, oväntade saker om resande. Du möter en maffig blandning av föremål, samtidskonst, film, foto och personliga berättelser om drömmen om ett bättre liv – någon annanstans.

Lyda, leka, lära
Göteborg Stadsmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of Lyda, leka, lära

Att ha sitt barn på en förskola är idag självklart för många. Men det har inte alltid varit så.
En revolution har ägt rum i det tysta under 1900-talet. En revolution som påverkar oss dagligen. Daghem, fritids och förskola är vardagliga begrepp för oss idag. Att våra barn blir omhändertagna av någon annan medan vi arbetar är en del av välfärdssamhället.

Runt förra sekelskiftet gick flyttlassen från landsbygd till stadens industrier i långa led. När både man och kvinna plötsligt jobbade utanför hemmet – vem skulle då ta hand om barnen?

I HSB:s regi och med Alva Myrdal som pådrivande kraft byggdes barnomsorgen på 1940-talet in i bostadsplaneringen med barnkrubbor i varje nytt hus.

Under 60- och 70-talen formligen exploderade barnomsorgsbehovet i och med att kvinnan på allvar tog sig ut i arbetslivet. Idag går mer än 90 % av de svenska barnen på förskola eller familjedaghem.

Barnomsorgens utveckling är i mycket en spegling av kvinnans frigörelse och hennes rätt till arbete. Åsikterna kring moderskap och familj har varit – och är – många.

Lyda, leka, lära är utställningen som utgår från nutiden och letar sig bakåt för att visa varför vi idag har den barnomsorg vi har i Sverige.

18th century Gothenburg
Göteborg Stadsmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of 18th century Gothenburg

Följ med på en resa i en stad i förvandling! Göteborg sjuder av liv och rörelse och präglas av nya tankar, influenser och erfarenheter från omvärlden.

Malmö

DOC LOUNGE – Harbour of Hope
Babel
Tisdag
(Show/Club)

 Image of DOC LOUNGE - Harbour of Hope

Harbour of Hope (Sverige 2011), 76 min, sv., eng. och tysk tal
Regissör: Magnus Gertten

Våren och sommaren 1945 anländer nästan 30 000 överlevare från de tyska koncentrationslägren till den lilla fridfulla hamnstaden Malmö. Där börjar livet igen.

I unika filmbilder ser vi 10-åriga Irene stå på kajen med ett leende, efter att ha stigit av färjan. Vi ser också nyfödda Ewa bäras iland av sin utmattade mamma. Och vi möter tonåringen Joe, som anländer till Sverige efter att ha förlorat hela sin familj.

I Hoppets Hamn (Harbour of Hope) berättar dessa överlevare om frihetens ögonblick och om hur de fortfarande söker svar på de frågor de bär med sig ända sedan kriget. Det är också en film om den hjälpande hand som Malmö och Sverige räckte fram till de som kom levande ur koncentrationslägren.

Filmen är producerad av Malmöbolaget Auto Images och har premiär hösten 2011. Regissören Magnus Gertten är en av upphovsmännen bakom Blådårar-filmerna, Long Distance Love, Rolling Like a Stone och Guldbaggenominerade Gå Loss.

Efter visning blir det samtal med en av de medverkande i filmen, Ewa Kabacinska Jansson, samt möjlighet att ställa frågor till regissör och producent.

Mode utan Midja
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

Marcel Duchamp
Moderna museét
Tisdag
(Konst)

 Image of Marcel Duchamp

Marcel Duchamp anses idag vara en av 1900-talets mest tongivande förnyare av konsten och hans välkända verk Fontän har utsetts till förra århundradets mest inflytelserika konstverk. Under våren och fram till tidig höst har du chans att på Moderna Museet Malmö bekanta dig med ett egensinnigt konstnärskap som under sin tid ständigt bröt ny mark.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago
Hours: 10:00 – 21:00
Liu Bolin
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Lidén
Hours: 10:00 – 18:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Magritte & Foucault
Hours: 10:00 – 18:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Lars Wallin Fashion Stories
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Margareth Sandström “Jewelry – wearable objects”
Hours: 11:00 – 18:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
A U T O M O B I L
Hours: 12:00 – 17:00
Gertrude Stein
Hours: 18:00 – 20:20
Golden Hits goes 80s
Hours: 18:30 – 22:30
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Jeppe on the hill
Hours: 19:00 – 21:00
Letter from Eric Ericson
Hours: 19:00 – 20:25
Two masters servant
Hours: 19:00 – 21:00
Fight Club
Hours: 19:00 – 23:00
Duett för en
Hours: 19:00 – 21:00
Huset Vid Flon
Hours: 19:00 – 21:00
Victoria Moralez
Hours: 20:00 – 22:00
Johan Berke Upstairs Five
Hours: 20:30 – 23:30

Gothenburg

Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
I NYTT LJUS
Hours: 11:00 – 18:00
KRISTIAN KÖRNER
Hours: 12:00 – 16:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17

Malmoe

No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Marcel Duchamp
Hours: 11:00 – 18:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
Via Dolorosa – Per Siwmark
Hours: 12:00 – 18:00
DOC LOUNGE – Harbour of Hope
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

Erik Werenskiold 1855-1938
Hours: 10:00 – 18:00
Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Snorre Ytterstad. SQUARED TARGET
Hours: 11:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 11:00 – 17:00
JOHN OLAV RIISE
Hours: 11:00 – 17:00
ART IN THE AUDITORIUM 3
Hours: 11:00 – 17:00
JUDY RADUL – WORLD REHEARSAL COURT
Hours: 11:00 – 17:00
ERLING NEBYS SAMLING
Hours: 11:00 – 17:00
A Long & Happy Life
Hours: 13:00 – 15:00
Magic Flute
Hours: 19:00 – 23:00
Kafka – Komilab 4.1
Hours: 19:30 – 21:30
Hedda Gabler
Hours: 19:30 – 21:00
This year will be modern
Hours: 20:00 – 22:00
The Name
Hours: 20:00 – 22:00
Dj Bruno
Hours: 20:30 – 00:30
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
Kevin Steinman
Hours: 22:00 – 00:00

Copenhagen

Zulu Comedy Festival
Hours: 00:00 – 00:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
LIVING: Frontiers of Architecture III-IV
Hours: 11:00 – 18:00
Zulu Canal Tours with Jan Elhøj
Hours: 19:00 – 22:00
Norway – Denmark
Hours: 20:15 – 22:30
Late Night Festival Open Mike
Hours: 21:00 – 01:30
SHONEN KNIFE (JAP)
Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s