Monday the 5th of September in Swedish

Stockholm

NASA – A Human Adventure
Tekniska Museet
Måndag
(Utställning)

 Image of NASA - A Human Adventure

 århundraden har människan blickat mot stjärnorna och drömt om äventyr långt bortom vår planet. Nu har tidernas rymdutställning öppnat med världspremiär på Tekniska museet. I fantasifullt uppbyggda miljöer får du följa utforskningen av rymden på nära håll, från 60-talets explosionsartade utveckling till morgondagens rymdforskning.
Utställningen visas 28 januari – 6 november 2011

För att få en bra upplevelse av utställningen, rekommenderar vi att du påbörjar besöket  i utställningen senast en timme innan stängning.

I NASA –  A Human Adventure får du möta människorna och tekniken bakom månfärderna som gjorde NASA världsledande inom rymdforskning. Upplev utvecklingen från de första provraketerna till rymdfarkoster och dagens internationella rymdstationer. Fascineras över rymdkapslarna Apollo, Gemini och Mercury som visas i verklig storlek tillsammans med hundratals andra rymdföremål. I utställningen får du också möta astronauter från hela världen, titta in i en rymddräkt och se hur människan överlever i rymden. Följ astronauternas arbete i och utanför rymdskeppet.

NASA – A Human Adventure vill inspirera till fortsatt nyfikenhet på rymden och det universum som fortfarande utforskas.

Music in the Royal Castle
Kungliga Slottet
Måndag
(Klassiskt)

 Image of Music in the Royal Castle

När Ingrid Tobiasson gick ut Operahögskolan 1986 hade hon redan debuterat som Amneris på Folkoperan. Norrlandsoperan, Malmö stadsteater och Drottningholmsteatern engagerade henne innan hon blev solist på Kungliga Operan i Stockholm. Den högdramatiska mezzosopranen har även uppmärksammats internationellt, både för sin inlevelsefulla sceniska framställningskonst och för sin sångkonst. S:t Petersburgs akademiska orkester förenar den kraftfulla och intensiva ryska stråkklangen med högt utvecklad teknisk briljans. Repertoaren omfattar de klassiska och romantiska orkesterverken, men innehåller även äldre och modernare musik, uruppföranden och udda verk. Musikerna är medlemmar av S:t Petersburgs berömda filharmoniska orkester och turnerar som en sinfonietta under förste gästdirigenten Mats Liljefors.

Kristina Westin & Southdrive
Kungsträdgården
Måndag
(Konsert)

 Image of Kristina Westin & Southdrive

Göteborgsbandet Southdrive värmer denna måndagskväll upp stora scenen med sin magiska bluegrass bestående av små klassiska pärlor och en del eget material.

Jämtlandsflickan Kristina Westin brukar trollbinda sin publik med sin röst och sina låtar. Tidigare i år släppte hon sin andra fullängdare In the Back of My Mind och har sedan dess mottagit väldigt fina recensioner både här hemma och i USA. Denna kväll står hon och hennes band på stora scenen. Missa inte detta!

Program

Klockan 18.30 Southdrive – Alternativ Bluegrass

Ulla Tangaard – Sång

Kristoffer Emanuelsson – Sång

Signe Ternesten – Ackustisk gitarr
Anders Ternesten – Banjo och dobro
Fredrik Nilsson – Kontrabas

Klockan 19.30 Kristina Westin – Pop/Rock
Kristina Westin – Sång, piano och ackustisk gitarr
Niklas Carlsson – Elgitarr och kör
Daniel Forsberg – Piano, hammond och kör
Björn Larsson – Bas
Zacharias Ahlvik – Trummor
Henric Karlsson – Trumpet
Jonas Eng – Saxofon

Robert Mapplethorpe
Fotografiska Museét
Måndag
(Konst)

 Image of Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe (1946-1989) är av många ansedd som en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. I en omfattande retrospektiv utställning av hans konstnärskap kommer Fotografiska presentera Mapplethorpe för ytterligare generationer av betraktare och redan frälsta. Nära 200 verk visas, varav många aldrig tidigare gått att se i Sverige.

Robert Mapplethorpe har i sina verk hämtat mycket inspiration från antikens och renässansens statyer. Detta förankrade Mapplethorpe i sin egen tid och kultur: New Yorks gayvärld på 1980-talet. Resultatet är ett mycket finlemmat porträtterande, ofta föreställandes nakna muskulösa män, sköra orkidéer och liljor, samt celebriteter såsom Debbie Harry, Peter Gabriel och Grace Jones. Hans bilder är kända för att chockera betraktaren och kommer säkerligen chockera även nya generationer av betraktare. För ARTnews berättar Mapplethorpe i slutet av 1988 att han inte gillar ordet ”chockera”. Som konstnär letar han efter det oväntade – saker som han aldrig förut sett – och när det oväntade sker har han en skyldighet att fotografera det.

Robert Mapplethorpe börjar studera teckning, måleri och skulptur vid Pratt Institute i Brooklyn 1963. Han skaffar sig en polariodkamera 1970 för att ta bilder att ha med i kollage han då gör. Samma år flyttar han in i det mytomspunna Chelsea Hotel där han lever sida vid sida med många av vår tids stora artister och konstnärer, Patti Smith, Bob Dylan, Andy Warhol och Janis Joplin, för att bara nämna några.

I mitten av 1970-talet börjar Mapplethorpe fotografera med en mellanformatskamera av det svenska märket Hasselblad. Vänner och bekanta, såsom konstnärer, kompositörer och folk ur societeten, blir hans modeller. På 1980-talet finslipar han sin estetik och börjar fotografera nakna män och kvinnor inspirerad av statyer från antiken och renässansen.

Den 9 mars 1989 avlider Robert Mapplethorpe i sviterna av AIDS.

Göteborg

Thank God It´s MONDAY
Berså
Måndag
(Club)

 Image of Thank God It's MONDAY

Veckan börjar med att vi tackar gud för ännu en dag att festa på.
Har ni inte vart och besökt Måndagar än, då har ni missat en av veckans absolut bästa festdagar, härlig stämning med mycket restaurang folk som har jobbat hela helgen som behöver dansa av sig.
Varje måndag året runt!

Tid: 22.00-03.00
Vart: Berså, Kungsportplatsen 1
Ålder: 20+
När: Året om
Arrangör: TGI Events

Malmö

Mode utan Midja
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

No shit! Eco Design
Malmö Museer
Måndag
(Konst)

 Image of No shit! Eco Design

15 maj—30 oktober, Slottsholmen
Inget skräp, inga föroreningar och ingen skada. Med ren, smart design kan vi skapa en bättre livsstil för alla. The Eco Design Initiative arbetar för att skapa fler möjligheter för unga entreprenörer som arbetar med hållbar design i Sydafrika. Där finns många talangfulla formgivare men möjligheterna för att utveckla sitt företagande är begränsade och försvåras av flera miljömässiga och sociala problem.

Varje år anordnas en designtävling i barnprodukter, inredning och mode. Utställningen No shit! Eco Design visar de 20 tävlingsbidragen från 2010. De hållbara designföremålen i utställningen har skapats av unga designambassadörer från Sydafrika och Sverige.

Tripping North – John the Houseband
Palladium
Måndag
(Konsert)

 Image of Tripping North - John the Houseband

John The Houseband är ett kollektiv som följer sin fascination för att dansa konserter och sjunga koreografi. Med bakgrund i Norden, Mellan- och Sydeuropa, olikheter vad det gäller språk, musikalitet och fysik rör de sig mellan extravagant disco och subtil acapella, från flamenco till R’n’B, från Island till Spanien.

I Tripping North söker de spår av gammal glömd nordisk folkmusik i våra nutida kroppar och röster. Resultatet är en överraskande, gripande, rolig, sorglig, skickligt utförd, amatör-liknande och vacker upplevelse av musik och dans. Alma Söderberg med rötter i Malmö är en av de medverkande och hon är årets studiokoreograf på Dansstationen, där hon i våras visade det kritikerrosade solot Cosas. Alma dyker även upp på scenen 17

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Martin Bogren
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Källström
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago
Hours: 10:00 – 21:00
Liu Bolin
Hours: 10:00 – 21:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Kristina Westin & Southdrive
Hours: 18:30 – 20:30
Music in the Royal Castle
Hours: 19:30 – 21:00
Stand Up at El Mundo 74
Hours: 20:00 – 22:00

Göteborg

Thank God It’s MONDAY
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
Tripping North – John the Houseband
Hours: 19:30 – 21:30

Oslo

Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 10:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
September Dance 2011
Hours: 19:00 – 20:30
Hedda Gabler
Hours: 19:30 – 21:00
Kafka – Komilab 4.1
Hours: 19:30 – 21:30
This year will be modern
Hours: 20:00 – 22:00
Dj Bowski
Hours: 20:30 – 00:30

Köpenhamn

Zulu Comedy Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Zulu Canal Tours with Thomas Wivel
Hours: 19:00 – 20:00
CSS (Cansei De Ser Sexy)
Hours: 20:00 – 22:00
Linie 3 Jam
Hours: 20:00 – 22:00
Carsten Bang “Plukker kameler”
Hours: 20:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s