Tuesday the 30th of August in Swedish

Stockholm

Polar Music Prize 2011
Konserthuset
Tisdag
(Awards)

 Image of Polar Music Prize 2011

Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. I snart 40 år har Kronos Quartet revolutionerat stråkkvartettens möjligheter, både vad det gäller stil och innehåll. Samma strikta kammarmusikaliska ensemble som Mozart och Beethoven skrev för – två violiner, en viola och en cello – kan även användas för att kommentera det världspolitiska läget, tolka avantgardistisk rockmusik och för att inkorporera musik från alla världsdelar.

Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska poeten och musikern Patti Smith. Genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock’n’roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock’n’roll. Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer. Den unika konstnärssjälen Patti Smith visar att people have the power.

H.M. Konungen delar ut priset, som uppgår till 1 miljon svenska kronor till respektive pristagare, tisdagen den 30 augusti i Stockholms Konserthus. Efter prisutdelningen följer en bankett i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

För nionde året i rad sänds utdelningen av Polar Music Prize i TV4, liksom förra året i direktsändning från prisceremonin. Senare på kvällen sänds ett sammandrag från ceremoni och bankett.

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson, en legend i den svenska populärmusikens historia. Stig Anderson var förläggare, textförfattare samt manager för ABBA och hade en nyckelroll i bandets fantastiska framgångar. Prisets namn är hämtat från Stig Andersons lika legendariska skivbolag, Polar Music.

Polar Music Prize är ett internationellt musikpris som delas ut till individer, grupper och institutioner som ett bevis på exceptionella bedrifter som utförts inom skapandet och framskridandet av musik.

Polar Music Prize belönar två pristagare för att fira musik i alla dess olika former samt för att betona den ursprungliga intentionen med priset; att bryta ner musikaliska barriärer genom att föra samman människor från olika delar av musikvärlden.

Östersjöfestivalen 2011
Berwaldhallen
Tisdag
(Festival)

 Image of Östersjöfestivalen 2011

Östersjöfestivalen grundades 2003 av Michael Tydén, Berwaldhallens konserthuschef, Esa-Pekka Salonen, dirigent och kompositör och Valery Gergiev, dirigent och chef för Mariinskijteatern i St Petersburg.

I år samlas för nionde gången dirigenter, ensembler och solister från Europas alla hörn till ett musikaliskt möte med publiken i Berwaldhallen. Förutom klassisk musik är festivalens hörnstenar engagemanget för Östersjöns känsliga miljö och att med musiken som utgångspunkt agera för ett altruistiskt ledarskap.

Utrensning
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Utrensning

Aliide hittar en ung kvinna – sönderslagen och livrädd – i sin trädgård. Hon heter Zara och säger att hon är på flykt från sin man. Aliide har aldrig träffat flickan förut men hennes estniska klingar avlägset bekant.
Mötet med Zara får Aliide att känna lukten av död. Men i hennes liv är ett mirakel på väg att ske.

Jakob Hellman
Gröna Lund
Tisdag
(Konsert)

 Image of Jakob Hellman

‘Hon har ett sätt’, ‘Vara vänner’ och ‘Vackert väder’. Få artister har lyckats skapa såna hits som levt över så lång tid som Jakob Hellman. Förra året deltog Jakob i en nostalgisk åttiotalsturné med Alphaville och Reeperbahn och det verkar som han fick mersmak på scenlivet igen!

Göteborg

ROSÈBAREN FINALS 2011
Parken
Tisdag
(Club)

 

Tisdagen den 30 augusti avslutar vi Rosébaren med ROSÈ-TÖMNING HELA NATTEN till tonerna av DJs vi minns från den här säsongen!

Förutom all rosé kastar vi även in bubbel i baren för endast 195:- per flaska (alkoholfritt alternativ 30:-) – det gäller att ta farväl ordentligt!

Rosébaren, C-A, Marc, Kjellberg, tok stökiga Kindberg och Eric Meiton samt en himlans massa rosé är på plats, är du?!

Varmt välkomna för sista gången!

Nu kör vi alla Rosébaren-älskare!

Eleganta Ekipage
Tjolöholms Slott
Tisdag
(Konst)

 Image of Eleganta Ekipage

I sommar visar Tjolöholms Slott en specialutställning med godsets omfattande vagnssamling. I det gamla ridhuset Manegen kan besökaren bekanta sig med lyxåkdon, jaktvagnar och mer vardagliga färdmedel. Här visas öppna kalescher som användes till körning vid vackert väder och påkostade kupéer för vinterkörning. I samlingen finns också eleganta charabanger som passade väl till större sällskap och ofta användes för jakter med kungligt deltagande. En raritet på utställningen är en Hansom Cab som ursprungligen fungerade som taxi i det sena 1800-talets London. I Manegen visas också kuskarnas stiliga livréer, grevinnans damsadlar och Dicksons familjevapensprydda seldon

Tjolöholms stuteri anlades i slutet av 1800-talet. Det var Skandinaviens största och mest moderna stuteri, med 120 förnämliga rashästar. På godset fanns också en välrenommerad körskola som tog emot 16 elever och undervisade i professionell körning och ridning. Den omtalade anläggningen lockade hästexpertis från när och fjärran och dess grundare James Fredrik Dickson satt ofta själv i sadeln och visade upp hästarna, han var dessutom skicklig som kusk och kunde hantera upp till sexspann. Hans svärson greve Carl Bonde fortsatte hästtraditionen och tog 1912 OS-guld i dressyr i Stockholm på hästen Emperor. Samtidigt som stuteriet anlades inrättades en körskola för blivande kuskar. Körskolan tog emot 16 elever åt gången, och de utbildades bl.a. i körning med par och med spann, ridning, stalltjänst och hästkännedom.

Destination X
Värdskulturmuseet
Tisdag
(Konst)

 Image of Destination X

Om vår lust att resa
Destination X är en utställning om människors drivkrafter att förflytta sig i världen. Den handlar om resande av nödvändighet, nyfikenhet, lust och leda. Om turister och migranter, globala familjer, affärsresenärer, flyktingar och äventyrare. Här känner du både igen dig och upptäcker nya, oväntade saker om resande. Du möter en maffig blandning av föremål, samtidskonst, film, foto och personliga berättelser om drömmen om ett bättre liv – någon annanstans.

Lyda, leka, lära
Göteborg Stadsmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of Lyda, leka, lära

Att ha sitt barn på en förskola är idag självklart för många. Men det har inte alltid varit så.
En revolution har ägt rum i det tysta under 1900-talet. En revolution som påverkar oss dagligen. Daghem, fritids och förskola är vardagliga begrepp för oss idag. Att våra barn blir omhändertagna av någon annan medan vi arbetar är en del av välfärdssamhället.

Runt förra sekelskiftet gick flyttlassen från landsbygd till stadens industrier i långa led. När både man och kvinna plötsligt jobbade utanför hemmet – vem skulle då ta hand om barnen?

I HSB:s regi och med Alva Myrdal som pådrivande kraft byggdes barnomsorgen på 1940-talet in i bostadsplaneringen med barnkrubbor i varje nytt hus.

Under 60- och 70-talen formligen exploderade barnomsorgsbehovet i och med att kvinnan på allvar tog sig ut i arbetslivet. Idag går mer än 90 % av de svenska barnen på förskola eller familjedaghem.

Barnomsorgens utveckling är i mycket en spegling av kvinnans frigörelse och hennes rätt till arbete. Åsikterna kring moderskap och familj har varit – och är – många.

Lyda, leka, lära är utställningen som utgår från nutiden och letar sig bakåt för att visa varför vi idag har den barnomsorg vi har i Sverige.

Malmö

Lena Frisk & Robin Paulsson
Ribersborgs Kallbadhus
Tisdag
(Stand-up)

 Image of Lena Frisk & Robin Paulsson

Stand-up med några av Sveriges mest kända och omtyckta komiker från MACK.
På scen ikväll Lena Frisk & Robin Paulsson.

LADYPARTY JUST WANNA HAVE FUN!
Debaser
Tisdag
(Club)

 Image of LADYPARTY JUST WANNA HAVE FUN!

Ladyfest Malmö intar Debasers uteservering tre lönetisdagar denna ljuva sommar: 28 juni, 26 juli och 30 augusti. Vi spelar världens bästa ladymusik hela kvällarna och har dessutom bokat finfina akustiska akter för att göra sommarnätterna ännu mer magiska. Mer info om det och andra överraskningar kommer på ladyfest.se/malmo och på vår Facebooksida http://www.facebook.com/ladyfestmalmo. Kom och dansa, sjung och ha kul med oss!. Datum: 28 JUNI, 26 JULI, 30 AUG.

To All My Friends
Sitta-på-veranden-i-gungstolen-musik. Ja, så skulle man kunna beskriva To All My Friends musik. Frida Alkestrand och Tove Möller spelar jazz och soulinfluerad gullig folkindiepop med dragspel, gitarr , melodica och banjo. Det självbetitlade albumet släpptes förra året och låtarna handlar om relationer, djur, rädsla, berg och känslan av att alltid vara på väg nånstans. Det är mycket bra. Lyssna själva:

Lost Summer Kitten
Lund-duon som funnit i olika konstellationer sedan 6 år tillbaka och spelat på såväl Emmaboda som Hultsfred. Nu består de av Amanda Nordin och Matilda Hjärtstam. Det är fina melankoliska downtempo-indiepoplåtar med gitarrer och körsång och senast har även nya snabba, tralligt glatta låtar tillkommit. Senaste EPn “Not another sad song” släpptes på kassett i februari och innehåller recept på drömkakor och en påse te, bara det.

GAN – Gösta Adrian Nilsson
Malmö Konstmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of GAN - Gösta Adrian Nilsson

Under sommaren 2011 presenterar Malmö Konstmuseum en stor utställning med verk av GAN – Gösta Adrian-Nilsson (1884-1965). GAN räknas i allmänhet till en av de mest betydande svenska modernisterna och i synnerhet till den mest säregna. Genom att kombinera futurism, kubism och expressionism skapade han en helt unik stil, en bildvärld lika intensiv i sin form som i sitt innehåll. Modernitet, elektricitet, ett dynamiskt kraftspel med pluralistiskt perspektiv, den fysiska rörelsen i hans motiv kan läsas symboliskt för den tid han verkade i, men även som en rörelse för hans inre liv. Med åren blev GAN:s pionjärinsatser halvt bortglömda och han blev allt mer ensam och isolerad. Det var först många år efter hans död som hans konstnärskap blev till fullt uppskattat.

I sin konst exploderade den blyge homosexuelle GAN. Hans vilda fantasier och begär tog plats på duken, den homoerotiska blicken för manlig kraft och manlighet levdes ut. Konsten blev en ventil för allt han annars inte kunde få utlopp för. GAN levde ett dubbelliv, ett liv i konsten och ett liv utanför. Hans bildvärld blir på så vis gåtfull och kryptisk, med dolda symboler och rebusliknade antydningar. Men för den som känner till hans bakgrund synliggörs det outsagda och blir både spännande och utmanande att försöka läsa av.

Malmö Konstmuseum ställer ut ett 100-tal verk av GAN. Ett 20-tal av dessa verk som betraktas som särskilt viktiga lyfts fram och beskrivs i utställningen. Man kan se utställningen som en historisk odyssé över GAN´s konstnärskap; hans tidiga bilder i symbolistisk romantisk anda, genombrottet under 1910-talet med kalejdoskopiska fartfyllda målningar, 1920-talets geometriskt slutna bildrum, andlighet och plangeometri, och slutligen, det surrealistiska som håller honom sysselsatt från 1930-talet fram till hans död, 1965.

Utställningen är ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, Malmö Konstmuseum och Norrköpings Konstmuseum.
Curator i Malmö är 1:e intendent Anders Rosdahl. Texter är skrivna av intendent Malin Forssell

Mode utan Midja
Malmö Museer
Tisdag
(Konst)

 Image of Mode utan Midja

Malmö Museer, andra våningen

Mode utan midja berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. “Det glada 20-talet” var ett decennium som innehöll både orubblig framtidstro och historiens värsta börskrasch.
I utställningen visas ett stort antal 20-talskläder, både vardags- och festmode, samt ett urval målningar och skisser.

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Östersjöfestivalen 2011
Hours: 00:00 – 00:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago
Hours: 10:00 – 21:00
Klara Lidén
Hours: 10:00 – 18:00
Liu Bolin
Hours: 10:00 – 21:00
Siri Derkert
Hours: 10:00 – 18:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
Lars Wallin Fashion Stories
Hours: 11:00 – 17:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
“The Band”
Hours: 11:00 – 18:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Bring the Noise
Hours: 15:00 – 03:00
Polar Music Prize 2011
Hours: 17:00 – 23:00
Gertrude Stein
Hours: 18:00 – 20:20
Norra Brunn Comedy
Hours: 18:30 – 00:00
Utrensning
Hours: 19:00 – 21:00
Grande Roses
Hours: 20:00 – 22:00
Jakob Hellman
Hours: 20:00 – 22:00
Cosy Den
Hours: 21:00 – 03:00
Peez
Hours: 21:00 – 03:00

Göteborg

Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
Eleganta Ekipage
Hours: 11:00 – 16:30
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
KRISTIAN KÖRNER
Hours: 12:00 – 16:00
ROSÈBAREN FINALS 2011
Hours: 20:00 – 03:00
Public Service Le Grande Final!!!
Hours: 22:00 – 03:00
Tuesday Club / / DJ ADZ
Hours: 22:00 – 03:00

Malmö

Mode utan Midja
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
GAN – Gösta Adrian Nilsson
Hours: 10:00 – 16:00
Marcel Duchamp
Hours: 11:00 – 18:00
Doris Salcedo
Hours: 11:00 – 18:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
LADYPARTY JUST WANNA HAVE FUN!
Hours: 17:00 – 03:00
Lena Frisk & Robin Paulsson
Hours: 20:00 – 22:00

Oslo

Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 09:30 – 17:30
Erik Werenskiold 1855-1938
Hours: 10:00 – 18:00
JOHN OLAV RIISE
Hours: 11:00 – 17:00
JUDY RADUL – WORLD REHEARSAL COURT
Hours: 11:00 – 17:00
ERLING NEBYS SAMLING
Hours: 11:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Snorre Ytterstad. SQUARED TARGET
Hours: 11:00 – 17:00
APEX – The Egyptian pyramids anatomy
Hours: 11:00 – 17:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
ART IN THE AUDITORIUM 3
Hours: 11:00 – 17:00
Istialia
Hours: 18:00 – 20:00
Fighter Heart
Hours: 18:00 – 20:00
Jeanne d’Arc
Hours: 19:00 – 21:00
Dj Sharkara
Hours: 20:30 – 00:30
Stand Up @ Klubbscenen
Hours: 21:00 – 23:00
Omar Østli
Hours: 21:00 – 23:00

Köpenhamn

Zulu Comedy Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Træsnit – fra Dürer til Tal
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
LIVING: Frontiers of Architecture III-IV
Hours: 11:00 – 18:00
Yundi Plays Chopin
Hours: 19:30 – 21:30
Kurt Vile and The Violators
Hours: 21:00 – 23:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s