Tuesday the 16th of August in Swedish

Stockholm

Stockholm Culture Festival
Various of places
Tisdag
(Festival)

 Image of Stockholm Culture Festival

Stockholms Kulturfestival fyller gator och torg med alla former av kultur i alla genrer, för alla åldrar. 600 programstarter, under sex augustidagar för sjätte året i rad. Mitt i city och med fri entré! Från Sergels torg, över Brunkeberg till Gustav Adolfs torg med smakprov av all den kultur som finns att uppleva i Stockholm året runt, med gäster från alla jordens hörn.

Programmet släpptes den 15 juni, det uppdateras kontinuerligt här på webben. Från 10 augusti finns vår programtidning att hämta på Sergels torg, den kommer också med Dagens Nyheter 13 augusti. ?

I år möter vi Norge i festivalen. Norska inslag finns i alla delar av programmet. Kulturen, mötet mellan det norska och svenska, mellan norrmän och svenskar. Med Märkesåret 2009 blev det ett naturligt möte med den finska kulturen, med vårt grannland Finland. En spännande och berikande upplevelse. 2010 kikade vi närmare på Danmark bland annat genom ett samarbete med Roskildefestivalen, där ung svensk och dansk musik fick mötas. Sedan dess har vi planerat för Norge i Stockholms Kulturfestival. I dagarna har det arbetet fått nya perspektiv.

De fruktansvärda händelserna i Norge påverkar givetvis arbetet med festivalen. Våra tankar går till våra vänner i väst. Vi har funderat på hur programmet ser ut och om något ska ändras. Den kommande tiden får visa oss riktningen i det arbetet. Det vi vet med säkerhet, och som är självklart för oss och de samarbetspartner, gäster och artister som deltar i festivalen, är att festivalens norska tema kommer att bli av. Vi kommer att lyfta det norska och samtidigt visa vårt djupa deltagande.

Ung 08
Kungsträdgården
Tisdag
(Festival)

 Image of Ung 08

Sedan år 2000 anordnar Stockholms stad en av Europas största ungdomsfestivaler: Ung08-festivalen. Festivalen går av stapeln varje år i Kungsträdgården i Stockholm, veckan innan höstterminens start.

Ung08-festivalen är till för alla ungdomar mellan 13-19 år. Festivalen öppnar mitt på dagen varje dag och stänger runt midnatt eller lite senare. Från ca klockan 21:00 vänder vi oss till er som är 15-19 år.

2010 hade festivalen 170 000 aktiva besökare, och en miljon människor som passerade området.

2011 äger Ung08-festivalen rum 16-20 augusti i Kungsträdgården.

Rut & Ragnar
Stockholms Stadsteater
Tisdag
(Teater)

 Image of Rut & Ragnar

En dag för länge sen lovade Rut och Ragnar varandra evig kärlek. Nu har det blivit hög tid att avge ett nytt löfte. Att för alltid lämna varandra ifred.
De börjar dela upp sina gemensamma ägodelar. Men hur ska de dela upp drömmarna? Och de gemensamma minnena?

Nicke Borg Homeland
Gröna Lund
Tisdag
(Konsert)

 Image of Nicke Borg Homeland

Debutalbumet för projektet Nicke Borg Homeland släpptes under våren i samband med Melodifestivalen och succén med “Leaving home”. Under sommaren framträder Nicke uppbackad av ett komplett band. Detta är ett unikt tillfälle att få se och höra en annan sida av Nicke Borg då Homeland-projektet doftar country på lång väg.

Mums Mums Summer Love
Strand
Tisdag
(Club)

 Image of Mums Mums Summer Love

Mums Mums är en klubb och en tidning och nu också skivbolaget Mums Mums Records med Wallenbergs singel ”Legendary” (featuring Leila K). Under våren har Mums Mums stått för en av de mest populära och euforiska månadsklubbarna på Strand. Nu kommer fortsättningen. Varje tisdag hela sommaren blir det barhäng med livetolkningar av houseklassiker på piano!

Kärleksaffären till pianohouse fortsätter, med förutom dj’s Wallenberg & Apollo, Lars och Fiffi också Mums Mums nya tillskott Pianotransan som varje vecka kommer att tolka en klassisk houselåt live på piano. Weimar-kabaret möter Paradise Garage! Premiärkvällens tolkning är ingen mindre än Robin S mästerverk från 1993, ”Show me love”!

Göteborg

Göteborgs Kulturfestival
Göteborg
Tisdag
(Festival)

 Image of Göteborgs Kulturfestival

Balett och karneval, gatuteater och symfoniorkester, matkultur och jazz, film och karuseller, hiphop och dansband, saga och cirkus, stand up och skulptur, design och poesi, museer och marknad, världsartister och lokala band? I augusti exploderar Göteborg i hundratals aktiviteter för alla smaker och åldrar. Gator och torg förvandlas till festplatser där du kan frossa i ett rikt utbud av kultur – i ordets bredaste bemärkelse. Alla är bjudna och det är fri entré! Med 925 000 besök år 2010 och traditioner från början av 1990-talet är Göteborgs kulturkalas en av Sveriges största stadsfestivaler.
De Största Artisterna är
Orup
Kalle Moraeus
Looptroop Rockers
Maria Hirasawa

STAND UP COMEDY
Parken
Tisdag
(Show)

 Image of STAND UP COMEDY

Äntligen är det KULTURKLASDAGS vilket är = FRI ENTRÉ!
Stand Up Comedy Maraton
Se morgondagens stjärnor och etablerade komiker inom stand up i en skön blandning. Kvällen avslutas med en av Sveriges absolut främsta komiker Özz Nüjen.
På scen: Özz Nüjen, Gaston, Kristina Flodin, Anders Kettonen, Anneli Abrahamsson, Robert Lindberg mfl.
Konferencier: Riku Koponen (komikern/magikern som vann Fenomen!

Brockbandet & The Yardfunkers
Parken
Tisdag
(Konsert)

 Image of Brockbandet & The Yardfunkers

Brockbandet bildades 2006 som en omformning av Cabuh Bluesband,Göteborg, grundat 1969. Musiken utgår ifrån bluesen och framförs av 4 musiker som lirar gitarr,munspel, slide, bas och trummor
Ihop med The Yardfunkers bjuds det på bluesrock i en oslagbar kombination och som en favorit i repris för Restaurang Parken.

På scen 21.00 | Fri entré | leg.18|
http://www.youtube.com/watch?v=dWxf4EWEk3o

PORT DU SOLEIL
Kajskjul 8
Tisdag
(Club)

 Image of PORT DU SOLEIL

Port du Soleil är Sveriges i särklass bästa sommarupplevelse. Vi har laddat i ett år för att för andra sommaren öppna en restaurang och nattklubb i en uppgraderad kostym. Förra året besöktes vi av världens bästa DJs, serverade underbara mezes och gjorde livet mer underbart för alla som älskar oss. I år blir restaurangen större med fler bokningsmöjligheter för afterbeach, middag, senkväll och nattklubb. Alla står på tårna, fyllda med förtjusning och fullständigt överladdade för att ta hand om dig denna sommar – en sommar som kommer gå till historien – en gång till.

Malmö

La Traviata
Palladium
Tisdag
(Opera)

 Image of La Traviata

Skånska operan turnérar 2011 med Giuseppe Verdis La Traviata. Handlingen om kurtisanen Violetta Valéry utspelar sig i 1890-talets Paris.
Violetta, en kvinna utan varken börd, utbildning eller pengar, har lyckats etablera sig i toppen av Paris societet genom att använda sig av det hon har; social kompetens och en oemotståndligt skönhet.
Där lever hon ett liv fullt av fester och beundrare. Men så en dag drabbas hon av kärleken…..och inget blir längre som förut!

Njut av den hänförande vackra musiken och berörs av de omtumlande känslorna i Verdis mästerverk La Traviata. I Skånska Operans intima uppsättning blir ni en gäst på festen!

Daniel Johnston
Debaser
Tisdag
(Konsert)

 Image of Daniel Johnston

Daniel Johnston började tidigt att skriva musik och både form och uttryck varierar från det rent barnsliga till ett oerhört frustrerat mörker. I filmen “The Devil och Daniel Johnston” som premiärvisades på Sundance Film Festival 2005, får man följa Daniels livslånga kamp med en paralyserande rädsla för djävulen och musikaliska resa sedan slutet av 70-talet med den numera legendariska hemmakassetten ‘Hi How Are You?’.

“När jag var liten brukade jag slå på pianot och göra skräckfilmsteman. När jag blev lite äldre hittade jag på låtar som jag sjöng medan jag klippte gräset, när ingen kunde höra mig över gräsklipparen.”

Många av Daniels lekfulla, symbolladdade skisser har prytt de egna skivomslagen genom åren men även fått illustrera hans livslånga kamp mot den manodepression som han lider av. Under åren har hans målningar och teckningar ställts ut i Los Angeles, Zürich och Berlin. Den klassiska ‘Hi How Are You?’-grodan, aka “Jeremiah the Innocent”, återfinns även som väggmålning i Austin, TX men är också motiv till en av indievärldens mest igenkända tshirts sedan Kurt Cobain burit den under promotionsturnén för ‘Nevermind’ 1991.

Inne spelar grungekidsen dj Bärs & Stone, och ute Veronika från Decades. Vilken afton!
http://www.youtube.com/watch?v=5ucN4DActxA

itsTUESDAY

Prins Bernhard
Tisdag
(Club)

 

Äntligen har det blivit dags för kalaset med stort k! På tisdag kommer vi korsa atlanten till det sambadansande landet i fjärran västern. Vi på Tisdagsklubben & Prins Bernhard välkomnar Brasilien med allt vad det har att erbjuda! SKÅL!

Det blir en kväll att förvänta sig sambamusik, visselpipor, blomhalsband, Sangria- , Caipirinha och Mojitos. Som om det inte var nog, får vi ett celebert besök från Congas Maur…

GAN – Gösta Adrian Nilsson
Malmö Konstmuseum
Tisdag
(Konst)

 Image of GAN - Gösta Adrian Nilsson

Under sommaren 2011 presenterar Malmö Konstmuseum en stor utställning med verk av GAN – Gösta Adrian-Nilsson (1884-1965). GAN räknas i allmänhet till en av de mest betydande svenska modernisterna och i synnerhet till den mest säregna. Genom att kombinera futurism, kubism och expressionism skapade han en helt unik stil, en bildvärld lika intensiv i sin form som i sitt innehåll. Modernitet, elektricitet, ett dynamiskt kraftspel med pluralistiskt perspektiv, den fysiska rörelsen i hans motiv kan läsas symboliskt för den tid han verkade i, men även som en rörelse för hans inre liv. Med åren blev GAN:s pionjärinsatser halvt bortglömda och han blev allt mer ensam och isolerad. Det var först många år efter hans död som hans konstnärskap blev till fullt uppskattat.

I sin konst exploderade den blyge homosexuelle GAN. Hans vilda fantasier och begär tog plats på duken, den homoerotiska blicken för manlig kraft och manlighet levdes ut. Konsten blev en ventil för allt han annars inte kunde få utlopp för. GAN levde ett dubbelliv, ett liv i konsten och ett liv utanför. Hans bildvärld blir på så vis gåtfull och kryptisk, med dolda symboler och rebusliknade antydningar. Men för den som känner till hans bakgrund synliggörs det outsagda och blir både spännande och utmanande att försöka läsa av.

Malmö Konstmuseum ställer ut ett 100-tal verk av GAN. Ett 20-tal av dessa verk som betraktas som särskilt viktiga lyfts fram och beskrivs i utställningen. Man kan se utställningen som en historisk odyssé över GAN´s konstnärskap; hans tidiga bilder i symbolistisk romantisk anda, genombrottet under 1910-talet med kalejdoskopiska fartfyllda målningar, 1920-talets geometriskt slutna bildrum, andlighet och plangeometri, och slutligen, det surrealistiska som håller honom sysselsatt från 1930-talet fram till hans död, 1965.

Utställningen är ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, Malmö Konstmuseum och Norrköpings Konstmuseum.
Curator i Malmö är 1:e intendent Anders Rosdahl. Texter är skrivna av intendent Malin Forssell

Dagens Aktiviteter

Stockholm

Stockholm Culture Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Liu Bolin
Hours: 10:00 – 21:00
Barbara Kruger
Hours: 10:00 – 18:00
Klara Lidén
Hours: 10:00 – 18:00
Siri Derkert
Hours: 10:00 – 18:00
Robert Mapplethorpe
Hours: 10:00 – 21:00
NASA – A Human Adventure
Hours: 10:00 – 18:00
Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago
Hours: 10:00 – 21:00
North American Indians
Hours: 11:00 – 17:00
“The Band”
Hours: 11:00 – 18:00
Skimrande silver
Hours: 11:00 – 17:00
At Gods and Goddesses
Hours: 11:00 – 17:00
The four seasons
Hours: 11:00 – 17:00
Lars Wallin Fashion Stories
Hours: 11:00 – 17:00
Bringing the World Home
Hours: 11:00 – 17:00
Ung 08
Hours: 12:00 – 00:00
Bring the Noise
Hours: 15:00 – 03:00
Rut & Ragnar
Hours: 18:00 – 19:00
DJUNGELBOKEN
Hours: 19:00 – 21:55
Utrensning
Hours: 19:00 – 21:15
FRIDA HYVÖNEN
Hours: 19:00 – 20:20
Lasse in the Park
Hours: 19:00 – 00:00
Martha Reeves & the Vandellas (US) (Stockholm Culture Festival)
Hours: 19:30 – 20:45
Mums Mums Summer Love
Hours: 20:00 – 01:00
Nicke Borg Homeland
Hours: 20:00 – 22:00
PEEZ
Hours: 21:00 – 03:00
Peter Jöback with Cookies’n’Beans (Stockholm Culture Festival)
Hours: 21:45 – 23:00

Gothenburg

Göteborgs Kulturfestival
Hours: 00:00 – 00:00
Lyda, leka, lära
Hours: 10:00 – 17:00
Goebbels käft i brun bakelit – an exhibition on the radio and people’s home
Hours: 10:00 – 17:00
18th century Gothenburg
Hours: 10:00 – 17:00
I NYTT LJUS
Hours: 11:00 – 18:00
CLOSE YOUR EYES AND TELL ME WHAT YOU SEE
Hours: 11:00 – 18:00
IDRIS KHAN
Hours: 11:00 – 17:00
CAROLINA FALKHOLT
Hours: 11:00 – 18:00
Destination X
Hours: 12:00 – 17:00
PORT DU SOLEIL
Hours: 18:00 – 03:00
STAND UP COMEDY
Hours: 20:00 – 22:00
Rosébaren ft Özz Nujen
Hours: 20:00 – 03:00
Brockbandet & The Yardfunkers
Hours: 21:00 – 03:00

Malmoe

GAN – Gösta Adrian Nilsson
Hours: 10:00 – 16:00
Spelar roll
Hours: 10:00 – 16:00
No shit! Eco Design
Hours: 10:00 – 16:00
POUL GERNES – Retrospective
Hours: 11:00 – 17:00
The Early Modernism
Hours: 11:00 – 18:00
Marcel Duchamp
Hours: 11:00 – 18:00
Doris Salcedo
Hours: 11:00 – 18:00
ANNA MARIA MAIOLINO
Hours: 11:00 – 17:00
La Traviata
Hours: 19:00 – 21:00
Daniel Johnston
Hours: 21:30 – 00:00
itsTUESDAY
Hours: 23:00 – 03:00

Oslo

Oslo Chamber Music Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Oslo Jazzfestival
Hours: 00:00 – 00:00
Kon-Tiki Oscar 1951 – 2011
Hours: 09:30 – 17:30
Summer Exhibition
Hours: 10:00 – 21:00
Erik Werenskiold 1855-1938
Hours: 10:00 – 18:00
JOHN OLAV RIISE
Hours: 11:00 – 17:00
JUDY RADUL – WORLD REHEARSAL COURT
Hours: 11:00 – 17:00
ERLING NEBYS SAMLING
Hours: 11:00 – 17:00
Snorre Ytterstad. SQUARED TARGET
Hours: 11:00 – 17:00
Slem gutt?
Hours: 11:00 – 15:00
Absolutt installasjon
Hours: 11:00 – 17:00
Dissing sings Armstrong
Hours: 19:00 – 20:00
Ibsens Fjeldfuglen
Hours: 19:30 – 21:30
Dj Sharkara
Hours: 20:30 – 00:30
BATTLES (US) & Monolithic
Hours: 21:00 – 00:00
Summer Stand Up on outdoors stage
Hours: 21:00 – 23:00
Fredrik Kronkvist Quartet
Hours: 22:00 – 00:00

Copenhagen

Strøm Festival
Hours: 00:00 – 00:00
Træsnit – fra Dürer til Tal
Hours: 10:00 – 17:00
Danish and Nordic Art 1750-1900
Hours: 10:00 – 17:00
French Art 1900-30
Hours: 10:00 – 17:00
David Hockney: “Me Draw on iPad”
Hours: 11:00 – 18:00
LIVING: Frontiers of Architecture III-IV
Hours: 11:00 – 18:00
Stand-up @ Comedy ZOO
Hours: 19:00 – 23:00
Danish summer ballet
Hours: 19:30 – 21:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s